2016. aug 10.

Kép keresése az interneten

írta: Backer PingWin
Kép keresése az interneten

Azt már megszokhattuk, hogy ha valami információt, programot keresünk, csak beírjuk a googléba és már meg is van. Ugyanez a helyzet a képpel is. Amikor beírtuk a keresendő szót klikklejünk fönt a keresőmező alatti sorban a Képek-re, és máris a  képeket találtunk. Fönt csoportokat látunk, alatta rengeteg képet. Ha az adott csoportokban böngésznénk klikk a csoportképre, de alattuk is rengeteg képet találunk.  Ha a keresőszó jól van megválasztva még több képet találhatunk, még több közül választhatunk. De hogyan?

A példa kedvéért keressünk rózsát.
Beírjuk a keresőbe, hogy rózsa. Látjuk alatta, hogy szám szerint mennyi találatunk van. Most ne menjünk azonnal tovább, hanem írjuk be ennek a szónak az angol megfelelőjét a rózsa szó helyére. Sokszor annyi a találat a rose szóra, mert az angol 'kicsit' elterjedtebb nyelv, mint a magyar. Ha tehát nagyobb találati számot akarunk, akkor keresendő szócikkünket érdemes az angolul beírni. 

Persze többségünknek nem olyan jó az angol szókincse, hogy azonnal tudja a szavakat angolul. Erre való a fordító. Beírjuk egy másik böngészőfülön a googléba, hogy fordító, beállítjuk melyik nyelvről melyikre fordítson és már meg is van a szótárazás. :)

Miután megtaláltuk a fenti módszerrel kedvenc témánkat keresgélhetünk kedvünkre a találatok között. A keresést különböző szűrők könnyítik meg, amik különböző szempontok szerint leválogatják számunkra a képtalálatokat. Ehhez klikkeljünk a képek fölött a Keresőeszközök gombra, majd nézelődjünk az egy sorral lentebb lévő lenyíló menüpontokban. Ugye milyen sok érdekesség van itt. Gyakorlással, próbálgatással sokat tudsz tanulni.

Másik érdekes képkeresést is megmutatok.
Találtunk egy képet az interneten és szeretnénk többet megtudni arról amit ábrázol (hol készült, ki készítette, stb.), de nincs odaírva mellé. Elővesszük a képkeresőt, 'belehúzzuk', és ha azt a képet korábban már egyszer legalább valaki feltöltötte az internetre, akkor jó eséllyel találunk róla információt. Nyitunk böngészőnkben egy újabb fület, oda másoljuk be ezt a linket, de kényelmesebb, ha jobb egérgombbal ráklikkelünk és kiválasztjuk, hogy új lapon nyíljon meg /az előrelátó emberek azt azonnal elteszik a könyvjelzőkbe/kedvencekbe :) /:

https://www.google.hu/imghp?hl=hu&tab=wi&ei=T5R6VZiaAqufygOF7YCQAQ&ved=0CA4Qqi4oAQ

Meg van a kép, bal egérgombbal megfogjuk, fogva tartjuk(!), rávonszoljuk a másik böngészőfülre, ott levonszoljuk a képkereső-ablakba és csak most engedjük majd el. Ha a képet korábban valaki már feltöltötte a netre akkor itt minden előzményt megtalálhatunk róla lehet hogy több helyen, több méretben is.

A facebook egy kicsit ezen bonyolított. Nem lehet a hírfolyamból közvetlenül 'kihúzni' a képet, hanem előbb rá kell klikelni, majd innen lehet kivonszolni a képkeresőbe.

Szólj hozzá

tipp internet