2016. aug 10.

Van élet a windowson kívül is?

írta: Backer PingWin
Van élet a windowson kívül is?

  • Van! A neve: Linux!

Windows vs. Linux

Előnyök:
Win:
Csak ezt kapni, ezt szokta meg mindenki, ezt ismerik, ezen készül életünk papíralapja, ezen nevelődtünk, e nélkül nem élet az élet, csak egyszer kell megtanulni. (Lásd a legutóbbi felháborodást a Start menü eltűnése esete. : )
Linux:
Olcsó, nem ráz, s mindent tud, mint az előbbi. (Sőt, többet.)

Hátrányok:
Win:
Drága, zárt forrású, mindent meg kell venni hozzá, ha pluszt akarsz. Mindenki "ért" hozzá, de csak barkácsol, mert a zárt forrás mindent megakadályoz. Vírusok malwarék, egyéb szennyezőkre mágnesként vonzó hatású. Már az ellen is védelmet igényel, hogy bekapcsoljuk.
Linux:
!!"Azt mondják" ( !!! ), bonyolult, egyetemet kell végezni hozzá, nem érthető, nem nekünk (átlagfelhasználóknak) való, közel sem tudja azt, amit az előző.

Tények
Nagy úr a megszokás, így ha egy gyerek kezébe adsz egy tetszőleges rendszert, az lesz a számára ismert, szeretett, megszokott. Ha mindkettő ugyanúgy néz ki, ugyanúgy viselkedik, ugyanúgy reagál, nem fog különbséget látni. S ha idő múlva választania kell, amikor más szempontokat is figyelembe kell vennie, biz a megbízhatóbbat, stabilabbat, olcsóbbat (ingyenest!), kisebb gépigényű, mégis tudásban még tán jobbat fogja választani.

Mi az amit tud a Win, s nem tud a linux?
Nem tud a - kimondottan- win-re fejlesztett, speciális programokkal (többnyire játék, spéci tervező, stb.) mit kezdeni. Már most dolgoznak azon, hogy ezek közül minél több mégis futtatható legyen. (Saját megjegyzés: Mint 17.1 alatt a napi net-es forgalmam méréséhez a Netwox szolgál alapul. )
Van helyette ugyanolyan. Bizony van, s nem is kevés olyan Win-es program, amire többen leteszik a nagy esküt: csak azzal jó! Érdekes, ezek majd mindegyike Linuxról átvett program.

Általánosságban elmondható: nem akarásnak nyögés a vége, ha a márkahűség, a belefásultság vezérel, lehet tovább fizetni, vagy más, nem túl jogtiszta eszközzel "túlélni" vagy merész (látszólag!) húzással egy ugyanolyan, vagy még jobb tudású rendszerrel próbálkozni. (Megint saját: a 90-es évek elejétől omlasztottam össze a létező összes windowst, s magam is meg voltam győződve egyedüliségéről.
5 éve kipróbáltam 2-3 féle linuxot, s most az egyik stabil alaprendszerem ez, a Linux Mint.
Van még ezen kívül két másik, és virtuális gépen 3 féle windows)

______________________
írta: Závoda Endre

videó2: https://www.youtube.com/watch?v=DsmgqF1WDfY
videó3: https://www.youtube.com/watch?v=gZXZjQJ8wvs
videó4: https://www.youtube.com/watch?v=geg8OwOOTj0
.... és még számtalan bemutatóvideó például a youtube-n.
Szólj hozzá

Linux