2016. aug 10.

Kártevőirtás, takarítás

írta: Backer PingWin
Kártevőirtás, takarítás

Lassú, döcögős lett a géped?
Itt az ideje egy alapos takarításnak!

Kártevőirtás

Gondos számítógép-használó -a nagyobb problémák elkerülése érdekében- havonta (- ha bajt érez akkor haladéktalanul!-) futtat alapos vírus és malware keresést és irtás csökkentett módban történő gépindítással*.
1. Alapos vírus és malware-irtás csökkentett módban történő indítással.
2. AdwCleaner programmal böngészőtakarítás.
3. Böngésző alaphelyzetbe állítása.

1.  Víruskeresőd van . OK. Amikor elindul a géped szorgalmasan nyomogatod az F8-as gombot, ott a csökkentett módot választod*. Beindul, két klikk az óra mellett a víruskeresőre és alapos takarítás. Ugyanezt a malwarekeresővel is megcsinálod. Ha nincs malwarekeresőd, én ezt ajánlom: https://www.malwarebytes.org/mwb-download/confirm/

2. Böngészőtakarításhoz - AdwCleaner
Letöltöd (Download Now), elindítod (mert telepíteni nem kell!), Scan, ha az végzett a füleken ha akarod megnézed mit talált, majd Cleaning, és ezután újraindítja a gépet.https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/

3. Ha még mindig vannak gondok akkor a böngésző alaphelyzetbe állítása következik. Beírod a 'google-a barátodba' a böngésző nevét és azt, hogy böngésző alaphelyzetbe állítás. Miután megtudod a titkot elvégzed és örülsz, illetve ezentúl figyelmesebb leszel, óvatosabban klikkelgetsz az interneten.

__________________
* - Csökkentett módban nem töltődnek be az automatikusan indítandó alkalmazások és a Windows szolgáltatásainak nagy része sem fut. Ha szerencsénk van, a kártevő sem indult el, azaz el lehet kezdeni kényelmesen kiirtani megszokott víruskereső programunkkal. Sajnos a mai vírusok gyakran nem egy egyszerű programként futnak, hanem hozzáláncolják magukat a Windows egyes komponenseihez. A szolgáltatások nagy részének leállításával lehet, hogy nem tudjuk kilőni a vírust, de azért annyi bizonyos, hogy csökkentettük a rendelkezésére álló lehetőségeket, ezért jobbak az esélyeink a kipenderítésére.


Takarítás

Internetes kalandozásaink során rengeteg ideiglenes állományt összeszed böngészőnk amit a munka végén elfelejt törölni. Alaprendszerünk is termel olyan dolgokat, amitől nem tud megszabadulni. Ezek eltávolítására való a lemezkarbantartás. Klikk a Saját gépre, jobb klikk a C meghajtóra, tulajdonságok, lemezkarbantartó. ha egyes rendszereknél máshol van, akkor megkeresed. Amit felajánl törlésre engedd meg neki!

=========================

Hozzá nem értőknek ennél mélyebb takarítást NEM ajánlok!
A system és a driver takarítók, keresők, buherátorok nem az átlagfelhasználóknak lettek kitalálva, többet lehet velük ártani, mintha amennyit használunk a gépnek.

HA a kártevőirtást és a takarítást a fent leírt módon megtetted, Te mindent megtettél a gépedért? Majdnem! 


Portalanítás, hőelvezetés javítása
Fél évente (vagy ha gyanús melegedést érzel a gépben, gyanús hangokat  hallasz belőle, gyakran ok nélkül leáll) irány a szerviz és szakszerűen megcsinálják. Vannak páran akik maguk is meg tudják csinálni a belső takarítást, de ha egy kicsit is bizonytalan vagy a dologban akkor Te ne nyúlj hozzá, bízd inkább szakemberre. Tízszer-hússzor annyiba is belekerülhet a elrontott kontár munka, mintha mesternél kezdted volna!

Szólj hozzá

biztonság program karbantartás számítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://pcalap.blog.hu/api/trackback/id/tr2210116298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása