2016. júl 31.

Így kerüld el a vírusokat, kártevőket!

írta: Backer PingWin
Így kerüld el a vírusokat, kártevőket!

Kezdj el az eddigieknél többet figyelni a számítógépedre, így kevesebb bajod lesz vele, és több örömöt fogsz benne lelni.

Például az egyik olyan terület, ami igen sok bosszúságot tud okozni, az a vírusok és kémprogramok összeszedése. Először is, nézzük meg, miket is nevezünk vírusoknak, és miket kémprogramoknak:

Vírus: olyan számítógépes kis programok, melyek akartunk ellenére kerülnek a számítógépre. Többnyire rosszindulatú programok ezek, melyek korlátozzák vagy megakadályozzák a számítógép használatát, végső esetben akár törölhetnek is adatokat.

Kémprogram: a vírusokhoz hasonlóan ezek is rosszindulatú programok, szintén akaratunk ellenére kerülnek rá a számítógépre, azonban ezeknek az elsődleges célja nem a számítógép használatának korlátozása, hanem adatok kinyerése, és azok elküldésére (a program készítői számára) szolgálnak. Rendkívül veszélyes dolog ez, hiszen akár billentyűzet leütés figyelő is lehet benne, így könnyedén megszerezhetik így a banki hozzáférés adatait, vagy egyéb személyes adatokat a rosszindulatú emberek.


Vannak még ezen kívül agresszív reklámprogramok (adware), a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszközök (rootkit). A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el.

 

Látható, hogy ezektől a kártevőktől érdemes óvakodni. Ehhez célszerű több dolgot is megtenni, egyik sem túl bonyolult.

  1. Továbbküldős e-mail -eknél a címzetteket ne a másolat, hanem a rejtett másolat mezőbe tedd, így az email címek nem keringenek szabadon az interneten. Ugyanerre kérd meg az ismerőseidet is, vigyázzatok egymás email címeire.
    Magyarázat: sok kémprogram az email címeket gyűjt, így kiépítve a későbbi levélszemét küldéshez az adatbázist. Ugyancsak emailben később vírusok és kémprogramok is érkezhetnek.

  2. Csak megbízható weboldalakat látogass. Soha ne látogass és főleg ne tölts le bármilyen tartalmat olyan weboldalakról, amik nem megbízhatóak. Honnan tudható, hogy mely weboldalak megbízhatóak? Egyrészt a jól ismert oldalakban megbízhatsz, másrészt az .hu végződésű weboldalak is általában megbízhatóak. Kerülni érdemes viszont azokat a weboldalakat, amelyek közel sem az elvárt tartalommal bírnak, vagy amelyek megkérnek, tölts le valamit, (kedvelj, 'lájkolj' előre!) és csak úgy léphetsz tovább, stb. Nehéz ezt jól meghatározni, a lényeg azonban: hagyatkozz a józan eszedre. Ha gyanús, inkább zárd be mielőbb.
    Tipikusan magas kockázattal járó oldalak: warez (illegális tartalmak letöltésére szolgáló) és szexuális tartalommal rendelkező oldalak.

  3. Használj vírusirtót - de csak egyet! Rendkívül fontos egy jó vírusirtó szoftver használata. Vannak ingyenes, olcsóbb és drágább szoftverek is, természetesen a minőségük között is jelentős különbség van. Az ingyenes szoftverek jellemzően kisebb biztonságot nyújtanak a fizetősökkel szemben, ám így is fényévekkel magasabb védelmet nyújt, mint ha semmilyen sem volna. A fizetős szoftverek tulajdonképpen éves díjfizetésűek, vagyis az első aktiválástól számított egy éven keresztül frissíti az adatbázist interneten keresztül, ezt követően újra meg kell vásárolni a szoftvert. Az olcsóbbak 5-6 ezer forintba kerülnek, a drágábbért pedig 12-15 ezer forintot kell fizetni, de évente ez a költség is jóval kedvezőbb, mint vírusokat összeszedni, és javíttatni a számítógépet.
    Miért írtam, hogy csak egyet? Sokan úgy gondolják, hogy a több vírusirtó nagyobb védelmet nyújt - ez alapvetően még igaz is lehetne - azonban gyakorlatilag használhatatlanul lassúvá teszi a számítógépet, hiszen folyamatosan egymást is ellenőrzik a vírusirtók, így egy ördögi kör alakul ki. Tehát használj csak egyet, de az jó legyen!

  4. Használj malware-keresőt - de csak egyet! Ennél is ugyanaz érvényes, mint a víruskeresőnél. Tájékozódj ismerőseidnél, nézz szét az interneten, kérd ki szakember véleményét és dönts Te, hogy melyiket használod.

OK, vigyázok az ímélekkel, az interneten a böngészésnél, van telepített vírus-, és malware-keresőm. Kényelmesen hátradőlhetek?

NEM! A leggondosabb védelem mellett is 'besurranhat' egy-két kártevő, ezért 2-3 hetente -vagy ha valami gyanúsat érzünk a gépen- kézzel alapos vírus-, és malwarekeresést kell elindítani. Csökkentett módban indítjuk számítógépünket, tehát bekapcsoláskor nyomogatjuk az F8-as gombot és a csökkentett módot választjuk. Miután beindult a gép klikk az óra mellett a víruskeresőnkre és alapos keresést és vírusírtást állítunk be. Ugyanezt tesszük a malwarekeresővel is. Csak elindítjuk és megy a háttérben, nem kell foglalkozni vele, mi csinálhatunk bármit a gépen, csak ne kapcsoljuk ki. Ha végzett és talált kártevőt megpróbáljuk kijavíttatni a programmal, ha nem sikerül töröltetjük. Karanténba nem sok értelme van rakni, mert nem akarunk mi vele később foglalkozni. Előfordul, hogy a keresés végén kéri, hogy végezhessen egy rendszerindításos vizsgálatot is. Ezt engedjük meg neki, mert valami olyan dolgot talált, amit csak a gép indításakor tud hatékonyan eltávolítani.
______________________________________________________
készült a szamitastechnikarol.blog.hu írásának felhasználásával
Szólj hozzá

biztonság