2016. aug 10.

Program keresése és letöltése az interneten

írta: Backer PingWin
Program keresése és letöltése az interneten

Előfordulhat, hogy szükségünk van egy információra, egy programra és azt meg szeretnénk keresni az interneten. Igen ám, de hogyan fogjunk hozzá. Biztosan mindenki hallott már  a google keresőről, de jól használni csak kevesen tudják.

Nézzük hogyan kell tőle kérdezni, hogy választ kapjunk.

 - Keressük meg a PhotoScape programot.

Meglepő módon beírjuk a googléba a program nevét. Az első találatok között ott van a www.photoscape.org ami nagyon valószínű, hogy az igazi lesz. Ott van a honlap nevében amit keresünk. Ugyanilyen könnyen találunk rá a más programra is, szinte mindig az első oldalon.

Ha ilyen egyszerű, akkor mi szokott lenni a hiba?

A találati lista elején magyar 'gyűjtő-oldalak' (szoftverbázis, kapu, usite, jóskapistagyűjtőlapja,  ...) szinte lenyomják a torkunkon a keresett programot, így mivel magyarul jobban ért az ember onnan választ. Sajnos az esetetek túlnyomó többségében ilyen helyekről elavult, sérült, vírusos programokat töltenek le az emberek, és miközben telepítjük majd kéretlenül rárakódó, beépülő programokat is telepíthetnek. Ezzel elég sok kárt lehet tenni a gépben. Tehát csak óvatosan.

  • Sokat segít, ha tudunk kérdezni. A jó keresőszó már fél siker.
Képekből szeretnénk pdf állományt készíteni, de az interneten (online módon), hogy ne kelljen programot letölteni hozzá.
jpg to pdf online
...  és már csak válogatni kell a találatok között, de ugye kerüljük a gyűjtőlapokat :)

  • Még egy próba
Letöltendő, telepítendő programok helyett a telepítést nem igénylő (portable) programot ajánlom még, mert ezek nem kerülnek be a rendszerleíró adatbázisba, nem lassítják a gépet. Ki szeretnénk mondjuk próbálni a Firefox böngészőt, de nem akarjuk telepíteni.
portable firefox
Mint látható kínálkoznak a gyűjtőlapok, de a találati lista elején ott van amit keresünk.
Biztonságos letöltés
Csak hivatalos oldalról töltünk le ugye, mert a magyar gyűjtőoldalakról jó eséllyel, elavult, sérült, vírusos programot találunk. Ennél veszélyesebb a helyzet ha külföldi gyűjtőoldalra tévedünk, mert ott még nehezebb a dolgunk. Nehéz kihámozni magát a programot, jó eséllyel teljesen másmilyen programot töltünk le és telepítünk, mint terveztük. Persze ha a keresett programot töltjük is le még mindig ott ugyanaz a veszély, mint a magyar gyűjtőoldalak esetében. Nézzünk egy példát. Megkerestük az AdwCleaner programot egy külföldi gyűjtőoldalon:



és a hivatalos oldalon:




Ugye mennyivel egyszerűbb a dolog, még ha nem is magyar nyelvű az oldal akkor is!?
Szólj hozzá

biztonság internet