2016. aug 10.

Szövegszerkesztési alapismeretek

írta: Backer PingWin
Szövegszerkesztési alapismeretek

Word 

A szöveg begépelése közben nem formázgatunk, és a szóközt egymás után egynél többször ne üssük le! Ha a szövegformázását a begépelés után kezdjük el sokkal szebb dokumentumot készíthetünk sokkal rövidebb idő alatt.

Főbb formázási alapfogalmak: bekezdés, betűformátum, tabulátor, felsorolás, sorszámozás, táblázat, kép beszúrása.

Bekezdésnek nevezzük a szövegszerkesztésben azt a területet, ami két Enter billentyű leütése között van. Begépeléskor ezt csak indokolt esetben kell használni! Amikor formázzuk szövegünket elég, ha egyet beleklikkelünk a bekezdésbe, majd a szövegtörzs feletti vízszintes vonalzó felett található eszközsor közepén lévő ikonok segítségével igazíthatjuk a bekezdést balra, középre, jobbra, vagy sorkizárt módon. Üres sor beszúrása : Enter.

Ahhoz, hogy a szöveg bizonyos részének betűformátumát, betűméretét megváltoztassuk, a formázandó szövegrészt előbb KI KELL JELÖLNI.

A szövegkijelölés formái:
·       a kijelölendő rész egyik végéhez klikkelünk az egérrel, majd az egérgombot nyomva tartva elcsúsztatjuk az egeret a kijelölendő szövegrész másik végére, és csak itt engedjük el az egérgombot;
·       szó kijelölése = kettőt klikkelünk a szóba;
·       mondat kijelölése = a Ctrl billentyűt nyomva tartjuk, és klikk a mondatba;
·       sor kijelölése = a sor bal szélén, amikor nyíllá alakul át az egérmutató egyet klikkelünk;
·       több sor kijelölése = mint az előző pont de nem klikkelünk hanem nyomva tartjuk az egérgombot és csúsztatjuk az egeret;
·       bekezdés kijelölése = a sor bal szélén, amikor nyíllá alakul át az egérmutató kettőt klikkelünk;  vagy a bekezdés belsejében bárhol hármat klikkelünk;
·       mindent kijelöl = a szöveg bal szélén, amikor nyíllá alakul át az egérmutató hármat klikkelünk; vagy Ctrl + Shift + O

A szöveg kijelölése után szöveg feletti eszköztárból választhatunk betűtípust, betűméretet, illetve betűvastagítást, betűdőlést, aláhúzást. Ne felejtsük el, hogy betűformázáshoz a formázandó szövegrészt előbb KI KELL JELÖLNI !

A tabulátort arra használjuk, hogy szövegeink bizonyos részeinek elhelyezése szép legyen.
Az alap-tabulátor billentyűt a billentyűzet bal szélén találjuk meg, a billentyűn balra-jobbra mutató nyilat látunk. Ha ezt a billentyűt sor elején leütjük 1,25 cm távolsággal bentebb ugrik az egérmutató. Ha többször leütjük ezt a billentyűt, a fenti méret többszörösére (2,5, 3,75, 5, …) ugrik az egérmutató.Nem kell tehát (és nem is szabad!) sok szóközt nyomogatva a szöveget jobbra tolni, hanem az igazítandó szöveg előtt megfelelő mennyiségű tabulátort kell ütni. Ha ettől eltérő tabulálást akarunk egyedi módszert kell választani. A tabulátorválasztó jeleket az eszköztárak alatt a függőleges és vízszintes vonalzók találkozásánál a képernyő bal szélén találjuk. Az itt látható jelre klikkelünk ezek közül választhatunk:

- a bekezdésben lévő szöveg bal szélének pontos helyét határozhatjuk meg,

- a bekezdésben lévő szöveg jobb szélének pontos helyét határozhatjuk meg,

- középre igazítás ( aláírási helyek, titulusok pontos helyreigazításához ! )

- tizedespontok pontosan egymás alá történő igazításának lehetőség.

Felsorolás, sorszámozás.  Ha a szöveg begépelése közben csak ott ütöttünk Enter-t, ahol új sorszám, vagy felsorolási pont lesz szövegünkben, akkor egyszerű a megoldás. Kijelöljük a formázandó sorokat, majd a betűformázó eszközsorban található sorszámozó vagy felsorolásjelző ikonra klikkelünk.

Táblázatkészítéséhez a menüsorban ráklikkelünk a táblázat menüpontra, majd a legördülőmenüben a táblázat beszúrása menüpontra. Itt beállíthatjuk, hogy hány oszlopos,hány soros táblázatra lesz szükségünk. A táblázatban a szürke nyilakkal, a tabulátorbillentyűkkel vagy az egérrel tudunk a másik kockába átlépni. A táblázatokkal kapcsolatos szerkesztési műveleteket ugyanabban a menüpontban tudjuk elérni, ahol a táblázatot elkészítettük.


Képbeszúrása
segítségével érdekesebbé tehetjük dokumentumunkat. A menüsor Beszúrásmenüpontjában a Kép fáljból, vagy Kép Clipart menüpontot választva kiválaszthatunk és beszúrhatunk egy képet a dokumentumba. A beszúrt képet úgy tudjuk átméretezni, hogy a kép egyik sarkánál lévő fekete négyzetet átlós irányba mozgatjuk.

A begépelt szövegbe utólag úgy szúrunk be valamit, hogy egérrel az adott helyre klikkelünk, és beírjuk a hiányzó részt. Betűket egyenként két módszerrel törölhetünk: az egérmutató pozíciójától balra törölhetünk a Backspace billentyűvel (ez a nagy méretű Enter billentyű fölötti gomb, amin egy balra mutató nyíl van), az egérmutatótól jobbra pedig a Delete gombbal törölhetünk. Nagyobb mennyiségű szöveget úgy törölhetünk, hogy a szöveget kijelöljük, majd leütjük a Delete gombot. Ha egy szövegrészre nem az adott helyen, hanem a dokumentum más részén van szükségünk, akkor a szövegrészt kijelöljük, és a felső ikonsoron található ollót formázó Kivágásikon segítségével kivágjuk. Tetszőleges helyre klikkelünk egerünkkel, majd a Kivágás ikontól kettővel balra található Beillesztés ikon segítségével annyi másolatot készíthetünk a kivágott szövegrészből, ahányszor a beillesztés ikonra klikkelünk. Ha a kijelölt szövegrészt nem kivágni, hanem csak kimásolni szeretnénk,akkor az előbb említett két ikon közötti ikonra kell kattintanunk. Az így kimásolt szövegrészt ugyanúgy több példányban beilleszthetjük, mint az előzőpontban.

Az elkészített dokumentum elmentéséhez válasszuk az eszköztárból a File menüpont Mentés pontját.Az előugró ablak alján beírhatjuk a dokumentum nevét, később ilyen néven találjuk meg. Ugyanebben a menüpontban van a nyomtatás is, itt értelemszerűen válaszolva kinyomtathatjuk dokumentumunkat. Korábban elkészített dokumentumot úgy tudunk megnyitni, hogy a felső eszköztár bal szélén található sárga mappára klikkelünk. A képernyőn lévő dokumentumot módosíthatjuk, kinyomtathatjuk. Korábban megírt dokumentum behívása esetén módosítás után egyszerűbben elmenthetjük a javított változatot: a felső eszközsor floppylemez ikonjára kell klikkelni. Nyomtatás: klikk a nyomtató ikonjára.

______________________________________

Ezek az alapok.
Ha ez rutinból megy a többi már csak gyakorlás kérdése.

Néhány plusz tipp, a program hatékonyabb használatához:
Ugrása sor elejére --- Home
Ugrása sor végére --- End
Ugrása szöveg elejére --- Ctrl Home
Ugrása szöveg végére --- Ctrl End
Ugrás egy képernyőnyi területet felfelé --- Page Up
Ugrás egy képernyőnyi területet lefelé --- Page Down
Kijelölt szöveg kivágása --- Ctrl X
Kijelölt szöveg másolása --- Ctrl C
Kimásolt vagy kivágott szövegrész beillesztése --- Ctrl V
Keresés a dokumentumban --- Ctrl F
Csere a dokumentumban --- Ctrl H
Oldalszámbeszúrása --- Shift Alt  O
Dátum és idő --- Shift Alt  D

Szólj hozzá

program