2016. aug 10.

A Linux és a vírusok

írta: Backer PingWin
A Linux és a vírusok

Nem nagyon van miről írni. Van egy 'gépgazda', aki a megfelelő jelszó birtokában indít el frissítést, telepít, vagy távolít el programokat, a rendszerszintű beavatkozáshoz tehát be kell 'pötyögni' minden esetben a jelszót. A vírus nem fog jelentkezni érte, mi pedig pláne nem fogjuk beírni neki, tehát látszik, hogy egy akármilyen kártevő program nem kaphat rendszergazdai (root) jogokat, így nem tud ártani nekünk.

A windowsra írt kártevők nem is futnak más rendszereken és a letöltött Linuxos állományok sem kapnak alapból futási jogosultságot, így gyakorlatilag nem nagyon van mitől félni, ezért nem igazán jellemző, hogy antivírus vagy tűzfal programot telepítene valaki Linux disztribúcióra.

Sokkal többen használnak windowst, mint Linuxot, tehát ha valaki gonoszkodni akar, akkor windowsra ír kártevőt, ott többeknek tud ártani. Íródnak Linuxra is vírusok, és aki nagyon megszokta, nem tudja nélkülözni félévente-évente tegyen fel egy keresőt és futtassa. :)

Másik kérdés az az eset, hogy nem tudok róla, de kaptam és továbbküldök valamit ami vírusos. Van-e itt felelősségem? Nincs! Egyik windowsos víruskereső sem mindentudó, az is átengedhet károkozót, tehát azon keresztül is küldhet az ember akarata ellenére elfertőzött állományt tovább. Mindig a fogadónak a joga, felelőssége, hogy milyen védelmet alakít ki a gépén, és azt hogyan használja.

 

 

Szólj hozzá

Linux