2016. aug 07.

Windows gépigény, 32 bit vagy 64bit?

írta: Backer PingWin
Windows gépigény, 32 bit vagy 64bit?

Ha a Windows 7 rendszert szeretnéd futtatni a számítógépeden, a következőkre lesz szükséged:

  • 1 gigahertzes (GHz) vagy gyorsabb 32 bites (x86) vagy 64 bites (x64) processzor

  • 1 gigabájt (GB) RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites)

  • 16 GB (32 bites) vagy 20 GB (64 bites) szabad lemezterület

  • DirectX 9 grafikus eszköz WDDM 1.0 vagy újabb illesztőprogrammal 

Amelyik gép a windows heteshez megfelelő, azon megy a windows nyolc is. Ez a hivatalos verzió. A tapasztalat azonban azt mondatja velem, hogy az élvezhető használhatósághoz kell egy erős alaplap, 2 GB RAM memória és kétezresnél jobb kétmagos processzor.


Verziók:


Win7
  • Starter - Kezdetleges, Aero megjelenítés nélküli OS
  • Home Basic - Otthoni alap OS, néhány Aero szolgáltatással
  • Home Premium - Teljes körű Aero szolgáltatás
  • Professional - A Home Premium minden szolgáltatásával rendelkezik, és néhány Windows Server elemmel is
  • Enterprise - Nagyvállalatoknak, szintén több szerver elemmel. Boltokban nem kapható, vállalatok előrendeléssel vehetik igénybe
  • Ultimate - Minden Aero szolgáltatás, több szerver elem

Win8
  • Windows 8 Alap (core)
  • Windows 8 Pro
  • Windows 8 Enterprise
  • Windows RT

Házi használatra bőven elegendő a Starter, a Home verzió, vagy a nyolcas esetében a Core vagy a Pro verzió, a többit hagyjuk meg azoknak akik komolyabb munkát végeznek gépükön és ahhoz kell a teljesebb verzió.



Mi a különbség a Windows 32 bites és 64 bites változatai között?

A 32 bites és a 64 bites kifejezések azt a módot jelölik, ahogyan a számítógép processzora (más néven CPU) az információkat kezeli. A Windows 64 bites verziója hatékonyabban kezeli a nagy mennyiségű közvetlen elérésű memóriát (RAM-ot), mint a 32 bites rendszerek.


Hogyan állapítható meg, hogy a számítógépen a Windows 32 vagy 64 bites verziója fut-e?

Ha a Windows 7 vagy Windows Vista rendszeren meg szeretnéd állapítani, hogy a Windows 32 vagy 64 bites verzióját használod:

  1. A Rendszer megnyitásához kattints a Start gombra, kattints a jobb gombbal a Számítógép elemre, majd kattints a Tulajdonságok parancsra.

  2. A Rendszer lapon láthatod a rendszer típusát.

 

A Windows melyik verzióját érdemes telepítenem: a 32 bites vagy a 64 bites verziót?

A Windows rendszer 64 bites verziójának telepítéséhez olyan processzorra van szükség (!), amely képes a Windows rendszer 64 bites verziójának futtatására. A 64 bites operációs rendszer nyújtotta előnyök főleg akkor láthatók, ha nagy mennyiségű közvetlen elérésű memória (RAM) van a számítógépen telepítve (általában 4 GB vagy több RAM). Mivel ilyen esetekben egy 64 bites operációs rendszer hatékonyabban tudja a nagy mennyiségű memóriát kezelni, mint egy 32 bites operációs rendszer, a 64 bites rendszer gyorsabban válaszol, ha több programot futtat egy időben, és gyakran vált azok között. A 32 bites rendszer csak maximum 3,5 GB memóriát lát.

Hogyan állapítható meg, hogy érdemes-e a számítógépemen a Windows 64 bites verzióját futtatni?

Ha 3,5 GB-nál több memória van a gépedben és ki szeretnéd használni mindet akkor tanácsos a 64 bites rendszer. Ennek előnyét csak akkor tudod valóban kihasználni, ha a processzorod 64 bites. Ezzel a kis programmal le tudod ellenőrizni. Letöltöd, futtatod:
http://download.igorware.com/64bit-checker.exe

Nagy számmal a futó rendszer verzióját látod, alul a Processor sorban látod a választ kérdésedre, (a pontok helyén):
Your CPU supports ..bit (x..) operating systems.


HA processzorod csak 32 bites, de a memóriakezelés miatt 64 bites a windowsod az egy kicsit 'féloldalas', nem eléggé jó megoldás. Ugyanígy rossz gép és windows összeállítás amivel egy hete találkoztam, ahol egy 64 bites processzorral felszerelt gépben 2 GB RAM memória volt. Ennek a gépnek a processzora csak kétezres volt, így hiába a 64 bites központi egység egy 32 bites win7 Starter került a gépre.
A gép optimális működése érdekében az alkatrészek összeállítására odafigyelni, ezen kívül lehetőség szerint a gép számára legmegfelelőbb operációs rendszert kell kiválasztani. Itt ne a 'nagyobbat, teljesebbet' elv vezessen minket, hanem az ésszerű és célszerű programválasztás.
Szólj hozzá

windows