2016. aug 10.

Nem tudok felmenni a netre, nem szól a hang a gépemből, gyengébb a monitorom felbontása, mint volt korábban, ...

írta: Backer PingWin
Nem tudok felmenni a netre, nem szól a hang a gépemből, gyengébb a monitorom felbontása, mint volt korábban, ...

Gyakori probléma, miután újratelepítettük a gépet (vagy valami programütközési hiba miatt elromlik) valamelyik eszköz nem működik megfelelően. Nem működik, mert a windows számára hiányzik egy program, amivel hozzá tudja rendelni (kapcsolni, illeszteni) azt az eszközt az operációs rendszerhez.
Mindenekelőtt érdemes pontosítani, hogy valóban a rendszer nem látja az eszközt, mert ha az látja, akkor egyszerű érintkezési hiba lesz csak (dugó elmozdult). A windows rendszerekben (azt hiszem) ezen az útvonalon lehet megtalálni az eszközkezelőt, ahol ellenőrizhetjük, hogy minden rendben, vagy az adott eszközt valóban gondok vannak. Start - Vezérlőpult - Rendszer - (Hardver) - Eszközkezelő Miután meggyőződtünk róla, hogy hibás az eszköz (sárga, vagy piros felkiáltójel) telepítjük a szükséges programot (drivert).
Mivel a windows nem ismerte fel automatikusan, ezért nekünk kell telepítenünk.
Szerencsésebb a helyzet, ha meg van az a CD, amit a gép vásárlásakor kaptunk.
Ezt betesszük a gépbe és miután elindul kiválasztjuk a hiányzó eszközt. Klikk és pár pillanat múlva minden rendben. Macerásabb lesz, ha nincs telepítőprogramunk, mert nekünk kell levadásznunk az internetről. Első lépésben meg kell tudnunk alaplapunk nevét, laptop esetén annak típusát. Laptopnál egyszerűbb, mert megfordítjuk és az aljáról leolvassuk, pl. ASUS W2J.
Asztali gépnél macerásabb, mert az alaplap pontos nevére lenne szükségünk, amihez a gép oldalát le kellene szerezni, és az alaplapon szép nagy betűkkel megtaláljuk. Van elegánsabb módja is a lekérdezésnek, használhatunk erre a célra programot is. Ilyen például a Speccy, Aida, Everest, stb.
Ezután meg kell még tudni hány bites a rendszerünk (32 vagy 64), ami win7, 8, 10 esetében lényeges, mert XP és Vista szinte biztos 32 bites. Azt, hogy a telepített rendszer hány bites a rendszer-információk között találjuk, a fentebb leírt helyen. Most már sínen vagyunk, csak a googléba kell beírnunk amit keresünk: beírjuk a laptop/alaplap nevét. Első találat lesz a gyártó cég honlapja.
Ott megkeressük a támogatás (support), driver-letöltés (download) pontot. Kiválasztjuk/beírjuk alaplap/laptop típusszámát, kiválasztjuk az operációs rendszert és a rendszer bitszáma szerint megtaláljuk a keresett programot. Amelyik kell letöltjük, de érdemes a chipset drivert is leszedni, mert ez is tartalmaz több kiegészítő apró programot, ami jobbá teszi a windowst. Miután ezeket letöltöttük kicsomagoljuk ha kell és futtatjuk. Leírva hosszú, egy elvégezni gyorsabb. No nem mindig, mert időnként keresgélni kell kicsit.
Ha így nem találod meg amit keresel, akkor hardverazonosító alapján keressük meg, de az már egy következő jegyzet témája. Ha nem jutnék el addig, hogy megírjam, és szükséged lenne rá, akkor szólj, és erőt veszek magamon. :)
Szólj hozzá

windows program