2016. aug 04.

Mitől van tele a számítógépem?

írta: Backer PingWin
Mitől van tele a számítógépem?

Először egy nagyon gyakori hibára szeretném felhívni figyelmet, amivel sűrűn találkozok. Annak ellenére, hogy a legtöbb gép háttértárolója fel van osztva több területre az emberek nagy része mégis mindent oda rak ahol a rendszer van, a C: meghajtóra. Ennél már csak az a nagyobb hiba, ha a windows asztalra teszik! Dupla 'bukta' lehetősége!
Régóta foglalkozok gépek karbantartásával. Évente több olyan géppel találkozok, amelyiknél egy századmásodpercnyi áramszünet azt eredményezte, hogy úgy eltűnik minden a rendszermeghajtó-területről, mintha ott soha nem lett volna semmi. Gyári alaphelyzetbe áll vissza. Sajnos egyes vírusok is erre a meghajtóterületre vadásznak és ezen okoznak károkat. Másik gyakori hiba, hogy a begyűjtött zenéket, fotókat, vagy amit éppen letöltünk az internetről asztalra pakoljuk. Egy szerencsétlen véletlen billentyűzet-kombinációval törölhetünk mindent! Ezeket a másik adatterület kellene tenni eleve. A másik meghajtóra. Minden személyes értéket (doku, foto, zene, film, letöltés, ...)! A gép újratelepítésénél is egyszerűbb a dolog, ha nem kell semmit keresgélni a rendszermeghajtón és ilyenkor így nem veszik el biztos semmi.

Sajnos a windows újratelepítések egyik oka, a helyhiány miatti 'rendszerhalál'. Nem fér el a windows, 'megfullad'. A rendszermeghajtón mindig hagyjunk rendszermemóriánk méretének duplája méretű területet!

Nem férnek a dolgaim a számítógépben! Mit tehetek?

Kéteset lehetséges: a windows szemetelte tele a gépet és/vagy neked van sok adatod a gépem.

  • Nézzük előbb az elsőt. A windows működése közben készít és használ átmeneti állományokat, amiket sajnos néha elfelejt eltakarítani. Ezek tetemes méretűre duzzadhatnak, ezért hasznos ezeket időnként kitakarítani. OK, de hogyan?Két klikk a Saját gép-re, jobb gombbal klikk a C: meghajtóra, majd a lenyíló ablakban bal gombbal klikk a Tulajdonságok-ra. itt az Általános fülön klikkeljünk a Lemezkarbantartó gombra. Átnézi mi az ami fölösleges, bepipálja amit törölne. Ha a lomtárat nem pipálja be, de ott úgyis olyan dolgok vannak amik törlésre már megérettek akkor azt is bepipálhatjuk, és az Ideiglenes fájlok-at is bepipálhatjuk, ha az előtt nem lenne pipa. OK, és így felszabadítunk sok lemezterületet.
  • Második tárfoglaló anyag a saját anyagaink. Igen ám de mi az ami nagyon foglalja a helyet a gépemben és hol találom? Erre a kérdésre adhat megoldást egy egyszerű ki program, amelyik átnézi gépünket és áttekinthető módon megmutatja számunkra mappáink méretét, így megtaláljuk mik felelősek a helyfoglalásért. Egyik ilyen program amivel ezt a lemezlistázást el lehet végezni a FolderSize, amit innen tudsz letölteni.


OK, megtaláltam, beazonosítottam, de mit csináljak?

A többsége természetesen kell, mert azért gyűjtöttük, de első lépésben törölgessük ami nem kell. Ami kell azoknál gondolkodjunk el kicsit. Sokan azt hiszik ami a számítógépében van az biztonságban van. Tévednek! Ami csak egy példányban a gépen van meg olyan mintha nem is lenne! Egy pillanat alatt -'előzetes bejelentés nélkül' - meghalhat a háttértár. Garancia ilyen esetekben csak az eszközre van, a rajta őrzött anyagokra nincs! Az adatmentés a felhasználó feladata, kötelessége. Amennyire fontos számomra valami annál több helyen, több típusú adathordozón legyen meg másolatban. Nálam ez a prioritási sorrend a gépen kívüli mentésekre:

  1. külső merevlemez
  2. DVD lemez
  3. másik családi számítógép
  4. felhő tárhely
  5. pendrájv

(A pendrájv a legdrágább az ár/méret arányban!)

Menteni, menteni, menteni!

A gépen csak azt tároljuk, amit rendszeresen használunk, amit ritkábban azt elég ha külső táron és/vagy lemezen van csak meg. Remélem tudtam segíteni, és pár embert sikerült rávennem arra, hogy takarítson, rendszerezzen és mentse ami fontos számára.

_____________________
Ha nem tudod hogyan nézd meg, hogy mi, hol van a gépeden; ha nem tudod hogyan kell valamit átmásolni a rendszerterületről az adatterületre; ha nem tudod hogyan kell közvetlenül odairányítani anyagaidat kérd meg hozzáértő ismerősödet, hogy tanítson meg rá. Hidd el érdemes!
Szólj hozzá

karbantartás