2016. júl 31.

Néhány gondolat a szerzői jogról

írta: Backer PingWin
Néhány gondolat a szerzői jogról

Veszel egy könyvet. Elolvashatod. A Tiéd. Ugye nem gondoltad egy percig se, hogy ezt a könyvet Te írtad?!
Ugye nem érzed azt, hogy saját produktumként rendelkezhetsz fölötte?!
Ugyanez a helyzet az interneten is, mégis sokan nem tudják, félreértelmezik.
Az internet-előfizetéssel vásároltál egy jogot, lehetőséget, hogy a világ sok számítógépe által összekötött hálózatban, a világhálón nézelődj, tájékozódj, információt szerezz. Ami ott van NEM a Tiéd, nem a Te szellemi terméked. Ha van rá módod, lehetőséged letöltheted saját gépedre és internet-kapcsolt nélkül is gyönyörködhetsz benne, vagy elteheted emlékbe. Tovább nem adhatod ismerősnek, barátnak, szomszédnak, mert a letöltéssel tulajdonjogot, továbbadási jogot nem szereztél! Már ez se jogszerű! Amit a továbbadásnál is veszélyesebb megtenni a saját gépre letöltött anyaggal a megosztás. Ha nincs írásos engedélyed a jogtulajdonostól a letöltött anyag publikálásra komoly problémád lehet belőle!
Ha én magam készítek egy fotót, írást, vagy bármi mást azt megosztom bajom csak akkor származhat belőle, ha más jogszabályba ütközik (kirekesztő, antiszemita, más számára sértő, bántó, stb.); itt a szerzői jog nem játszik, mivel én magam vagyok a szerző, ebből a szempontból publikálhatom.
Nézzük mi a helyzet a letöltött anyagokkal:
Képekkel nehéz a helyzet, mert ránézésre nem állapítható meg, hogy a tulajdonosa örülne-e neki, ha megtudná, hogy feltöltjük oda, ahova töltjük. Ha mégis feltöltjük érdemes a kép készítőjének nevét, vagy ha azt nem tudjuk a kép forrását, ahonnan mi azt korábban letöltöttük megjelölni, mert így egyértelmű, hogy nem akarunk idegen tollakkal ékeskedni, még véletlenül se állítjuk, hogy mi készítettük a fotót. Ha egyszerű ‘tucatképről’ van szó valószínűleg nem lesz gond, minőségi képnél viszont előfordulhat. Fő az óvatosság.
Filmek, videók, zenék, hanganyagok Itt már nehezebb a helyzet, mert ezek az alkotások létrehozásánál az alkotó egyértelmű célja az volt, hogy abból profitáljon. Nem hiszem, hogy örülne a tulaj, ha osztogatnád! Ahol találtad nem véletlenül volt ott, a tulaj tudta miért oda tette, ahol Te megtaláltad. Előfordulhat, hogy egy adott lapon ingyenes videót, vagy demo hanganyagot látsz, és ezt abban a hitben osztod tovább, ez úgyis ingyenes. Ha ezt letöltöd, máshova feltöltöd nem biztos, hogy örömet szerzel a gazdájának, mert neki talán jó oka volt, hogy ott, és úgy szerepeltessen az ingyenes, promo (vásárlásra buzdító) anyagot ahol tette. Legjobb ha ilyen oldalon található anyagot ajánlani akarsz, az oldal címét osztod meg ahol azt találtad. Abból baj nem lehet.
Könyvek - Ezekbe bele is van nyomtatva, hogy sem részben, sem egészben semmiféle publikáláshoz, utánközléshez NEM járult hozzá a jogtulajdonos.
Programok - Ezeknél még a fentieknél is veszélyesebb a helyzet. Sokkal egyszerűbb, hogy azt helyet, honlap címét teszed közkinccsé, ahol találtad a programot, így a megosztásból, feltöltésből neked bajod nem származhat. Persze csak abban az esetben, ha legális helyről, legálisan letölthető programot ajánlasz. No de ugye máshova nem is jársz.
Ugyan már, hiszem mennyi illegálisan feltöltött dolog van például a youtube-n is!
Igen, de azokat nem Te töltötted fel, nem neked fáj, ha elkapják a feltöltőt!

Á, hülyeség, velem olyan nem fordulhat elő, hogy szerzői jogi balhéba kerüljek!
Nem a levegőbe beszélek. Konkrét esetet tudok, amikor a megosztás komoly galibát, anyagi terhet, per-fenyegetettséget jelentett a jóhiszemű megosztónak. Érdemes megkockáztatni? Na ugye, hogy nem! Én szóltam ...
Végezetül kívül még két mondat arról, hogy mi az az eset, amikor a segíteni szándékozó és a segítséget elfogadó is komoly bajba kerülhet: Nagy az internet nyilvánossága, hozzáértő bármit megtalál. Értelmes ember jogvédett termék illegális megszerzésére, nem biztat, nem nyújt segítséget, a többinek meg TILOS!
Szólj hozzá

biztonság internet