2016. aug 10.

Próbáld ki a Linuxot!

írta: Backer PingWin
Próbáld ki a Linuxot!

Ha valaki kipróbálja úgyis önként örömmel vált át! ;)

Sok kritikus hangot hallottam már a Linuxról. Persze sokan ki se próbálták még, nem is látták még, de azt állítják, hogy biztosan nem jó. Miért?

Nálam régebbi 'motoros' nem sok van a windowsos szakmában, mert én '94 óta, napi 10-14 órában ezt a rendszert használom. Ha valaki, akkor én nagyon ragaszkodnék hozzá. Ha érdemes lenne. Ha másért nem, hát a megszokás miatt, mert az, mint tudjuk nagy úr. Amióta aktívan tesztelem a Linuxot egyre jobban látom, hogy váltani kell. Ablakot pingvinre. Vagyis az ablak logót a Linux Tux nevű pingvin-logójára.

Legjobb példa előttem párom esete. Régóta kérte már, hogy telepítsem újra a gépét, mert nagyon lelassult. Mint tudjuk 'windowséknál' ez 6-8 hónap után nem ritka eset. OK, Linuxot kapsz. Meglepődött, mert nem ismerte, de tudta, hogy ha gondja lenne vele, azt teszek rá amit kér, amit megszokott. 7-8 héttel ezelőtt Linux került a gépére.Az első másfél órában úgy bánt vele, mint a kismacska az egérrel: "azt mondták ez jó nekem, nem leszek éhes ha ezt megismerem, és tudom mit kell tenni vele. De hogyan kezdjek hozzá". Másfél óra. De inkább kevesebb. Azóta válóok lenne, ha visszatenném a windowst a gépére! Azóta hajszálnyi lassulást sem érez, kedvenc vindowsos programjai futnak itt is és ami a meglepő számára: a szoftverválaszték, és annak megszerzésének egyszerűsége!

Öt héttel ezelőtt egy vállalkozónak telepítettem Linuxot. Előtte kétszer tíz percben megmutattam pár dolgot neki a telepített rendszeren, majd odaadtam neki a telepített gépet. Speciális grafikai programokat használ. Két órányit ismerkedett egyedül a rendszerrel, majd felhívott telefonon és nem győztem hallgatni hálálkodását, hogy rábeszéltem a Linuxra, amit azóta is megelégedetten használ.

Mert hogyan is van ez a Windowsnál és a Linuxnál?
  • Windows
    Kellene egy program. Ami ebből ezt tudja csinálni. Mi a neve, honnan tudom letölteni. Keresés, percekig, órákig. Hozzáértő ismerős keresése percekig, órákig. Ő ad egy linket, letöltöm. Hova töltődött le. Tudja az ég. Hoppá, meg van. Telepítem. Nem jó. Másikat keresek. Ezt eljátsszuk pár alkalommal, mire talán megtaláljuk a megoldást (ha megtaláljuk). Ha nem találunk megoldást, akkor inkább ráhagyjuk. A próbálkozással beszedtünk pár vírust, kártevőt, de kit érdekel, és ki törődik vele most, hiszen minden happy, mert az alapprobléma megoldva (vagy nem). Most nincs gond! (Majd lesz később! :) )
  • Linux
    Valamilyen program kellene? No problem. Menü - Szoftverkezelő. Választhatsz témacsoportot (internet, grafika, iroda, oktatás, játék, ...), azon belül altémákat, ahol meg is nézheted az ajánlott program képernyőképét és olvashatsz is róla. Ha megtetszik semmi más tennivaló nincs, csak klikk a Telepítés gombra. Honnan és  hogyan települ az Téged ne érdekeljen, pár pillanat múlva a menüben a megfelelő témakör alatt megtalálod. :) Ennyi! Ha nem kell ugyanitt eltávolítod. Ennél több felhasználói ismeretre a Linuxban nincs szükség!
Aki úgy érzi, hogy szellemi képességeit meghaladja, hogy megnézzen és megismerjen egy másmilyen rendszert, mint amit pár éve használ, az ne fogjon hozzá, de aki szeretne megismerni egy teljesen legálisan ingyenes és törvényes alternatívát, ami nagy mértékben hasonlít a windowsra, csak annál sokkal egyszerűbb (és ugyanazon a gépen gyorsabb!), annak javaslom, hogy szenteljen életéből pár órát a Linux megismerésére. Tanulni sosem késő, és a tudás még senkinek nem vált kárára, senkinek nem ártott meg!
Több, mint 30 éve számítástechnikával foglalkozok. Állítom, hogy az átlagos felhasználók sokkal jobban járnának, ha windows helyett Linuxot használnának. Ingyenes, legális és kezelése sokkal egyszerűbb! Mégis miért nem azt használják ezek az emberek? Nem tudom!

OK, meggyőztél, kipróbálnám, de hogyan?
Letöltöd a cd-képet, DVD-lemezre kiírod, gépedet erről a lemezről indítod. Mindenféle telepítés nélkül ki tudod próbálni, hogy hogyan néz ki! Én a Linux Mint 17.1 'MATE' Rebecca fantázianevűt ajánlom szíves figyelmetekbe, amit már több gépre, mindenki megelégedésére telepítettem. A lemezkép letölthető innen, bármelyik mirrorra (tükörre) klikkelve: http://www.linuxmint.com/edition.php?id=173
Ha megtetszik erről a lemezről (természetesen ingyenesen és legálisan) telepíthető is a rendszer, de ehhez azért kérd hozzáértő segítségét.

Ha a megszokottról az ismeretlenebbre kell váltanod, ne az legyen a hozzáállásod, hogy miért NEM akarsz átállni, hanem az, hogy miért NE! :)

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik!"
Ezt tartja a mondás. Egyes érdekköröknek fontos, hogy Te a fizetős programokat használd, hiszen ők abból élnek, hogy eladnak valamit (szoftvergyártók, kereskedők). Ezért van az, hogy az ingyenes dolgoknak nincs, vagy csak sokkal kisebb a reklámja, hiszen aki ezt megismerteti az emberekkel annak biztosan nincs anyagi érdeke abból, hogy más is ezt használja. Csak szeretné, hogy más is jól járjon. :)
Szólj hozzá

Linux