2016. aug 07.

Nem a méret a lényeg, de ...

írta: Backer PingWin
Nem a méret a lényeg, de ...

Nem a méret a lényeg, de mégis mekkora az akkora?

"Vettem egy 4 gigás pendrájvot,
de csak 3,73 GigaBájt a mérete. Miért?"
"Vettem egy 500 GigaBájtos vincsesztert,
de csak 466-nak látja a gépem. Átvágtak a boltban?"
Igen is, meg nem is.


Az a pendrájv lehet, hogy 4 milliárd bájt méretű, de mivel a számítástechnikában nem ezer, hanem 1024 (kettőnek a tizedik hatványa) a váltószám, ezért ennek a 'pongyola' átváltásnak köszönhetően a tízes számrendszerben megszokott ezres osztással a 4 GigaBájtosnak nevezett háttértár csak 3,73 GigaBájt méretű a valóságban. Ugyanez a helyzet a többi adattárolóval is:



Olvastam valahol, hogy amerikában egy ember beperelt egy gyártót téves tájékoztatás miatt és megnyerte a pert, mert ugye a terméken megjelölt méretnél jóval kisebb volt a háttértár tényleges mérete. Aki bátor itthon is megpróbálhatja. :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A 'nagyotmondás' az internetsebességben is tapasztalható, csak itt nem az átváltással, hanem a mértékegységgel trükköznek. Nekem 15 Megabit a letöltési sebességem másodpercenként a netről. A bit ugye a legkisebb adattárolási egység, de az ember karakterekben számol és gondolkodik, ami ugye a bájt és az egyenlő 8 bittel. Az én letöltési sebességem tehát 15/8 = 1,875 MegaBájt másodpercenként. Ez már nem cseng olyan szépen, mint a 15, de nagyobb szám kimondva, jelentősebbnek tűnik. Ez a reklámérték.
Továbbszámolva: mivel nálam másodpercenként 1,7 MegaBájt sebességgel ténylegesen jön is a letöltés, az ugye ~ 100 MegaBájtot jelent percenként, ami azért már kezelhetőbb és kézzelfoghatóbb információ. Nekem ez a sebesség elég. Sokkal szimpatikusabb, mint amikor a kilencvenes évek közepén 15-20 perc alatt ért ide egy 3-4 MegaBájtos mp3-as szám a betárcsázós interneten. Régi szép idők .... :)
Szólj hozzá

ez+az

A bejegyzés trackback címe:

https://pcalap.blog.hu/api/trackback/id/tr559207880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása