2016. aug 07.

Mikor érdemes újratelepíteni a gépet?

írta: Backer PingWin
Mikor érdemes újratelepíteni a gépet?

Vannak akik azt mondják, hogy bizonyos időközönként újra kell telepíteni a számítógépet. Ilyen szabály nincs. Akkor érdemes, ha sokkal lassabban működik, mint amikor legutóbb telepítve volt. Ez lehet pár hónap, pár év, attól függően, a felhasználó hogyan bánik a gépével. Ha figyelmesen és körültekintően internetezik, rendszeresen végez vírus-, és malwarekeresést és irtást több évig szolgálhat valakinél ugyanaz a rendszer.

Ha mégis elérkezett az idő az újratelepítésre le kell először is menteni adatainkat. Ha korábban előrelátóan lett telepítve a gép akkor a háttértár fel lett osztva legalább két területre: a C: meghajtón általában a rendszer van, a másik területen az adatok. Sajnos sokan előszeretettel pakolnak személyes dolgokat az asztalra, ami az egyik legveszélyesebb hely a biztonság szempontjából. Érdemes rászoktatni magunkat arra, hogy minden személyes dolgot a másik meghatóterületen tároljunk, aminek leggyakrabban D: a betűjele. Nézzük át alaposan a rendszerterületet és minden személyes anyagot másoljunk át a másik területre, esetleg remek alkalom ez a biztonsági mentésre is máshova (lemez, külső háttértár, pendrive, felhő). Ha leveleinket az Outlook Expressel kezeltük kimenthetjük ímélcímeinket, leveinket, kedvenc böngészőnkből pedig a könyvjelzőket.

Ha meghajtónk egyben van akkor ezeket a kimentéseket csak másik külső eszközre tudjuk elvégezni, amit a telepítés után majd visszamásolunk. Ezért is lesz érdemes most felosztani a meghajtót, hogy legközelebb ne kelljen ilyen pluszmunkát elvégezni.

Telepítés csak olyan valaki végezzen akinek megfelelő gyakorlata és tapasztalata van benne. Megtanulható a dolog, de biztatásra, hogy az pofonegyszerű ne vágjunk bele. Csak akkor, ha biztosak vagyunk magunkban, és valóban tudjuk mit csinálunk. Egyéb esetekben bízzuk hozzáértő kezekre a gépünket. Ne a szomszéd Józsikára aki elvállalja (akár ingyen is), hanem olyanra akiről biztosan tudjuk, hogy ért is hozzá. Sokkal több az önjelölt 'szakember', mint az aki valóban ért is hozzá. Gépünk, és a rajta lévő személyes dolgok sokkal többet érnek annál, hogy kísérletezgessen vele valaki.

Ok telepítsünk. De mit? Ugyanazt ami volt.
Stop! Álljunk meg egy szóra!

Biztos alkalmas gépünk arra, nem lenne jobb, ha egy gyengébb gépre egy kevésbé erőforrás-igényes rendszert telepítenénk? Habár a windows hetes és nyolcas azt állítja magáról, hogy egy GB RAM memóriával és egy gigaherces processzorral rendelkező gépre már telepíthető a program, de aki használta már tudja, hogy legalább ennek a duplája kell mindkettőből, hogy valamennyire használható is legyen az a gép.

OK, de mit tegyek, ha nem elég erős a gépem, fejleszteni nem érdemes, (mert gazdaságosan nem bővíthető), újra pedig nincs pénzem.

Használj Linuxot!
Ha valóban jó irányba szeretnél váltani telepíts a gépre Linuxot! Teljesen ingyenes az egész, minden meg van benne ami a windowsban, és ugyanazon a gépet jobban, gyorsabban fut, mint a windows. Nincs vírusvédelem, nincs rendszer-karbantartás. Csak használni kell. Akkor miért nem ezt használják az emberek? Nem ismerik, félnek az újtól és inkább lustaságból ragaszkodnak a megszokotthoz.

Szólj hozzá

tipp program számítógép