2016. aug 07.

HA szeretnéd, hogy gyors legyen a számítógéped ...

írta: Backer PingWin
HA szeretnéd, hogy gyors legyen a számítógéped ...

Ne aggódj nem arra biztatlak, hogy sok pénzért szuper gépet vegyél. Ahhoz próbálok tippet adni, hogyan használjuk a jelenlegit legokosabban! 

1. Ne a divat követése, hanem az ésszerűség és célszerűség határozza meg, hogy melyik operációs rendszert telepítjük/telepíttetjük gépünkre!
Ha nem értünk hozzá mire alkalmas gépünk teszteltessük olyannal aki valóban (!) ért hozzá. Ne dőljünk be a reklámoknak, vagyis, hogy élvezhetően használni is tudjuk gépünket, a rendszer számára ajánlott minimális gépigény duplájával rendelkezzen azért masinánk. Ez például egy win7 esetében: 2500 megahertzes kétmagos processzor, 2 gigabájt memória, 500 gigabájtos háttértár, mert nem csak a hely kell, hanem az már elég friss, elég gyors hozzá. Ennél gyengébb gépre is rá lehet erőltetni, de nem sok örömünk lesz benne. Két választásunk van, ha gépünk gyengébb és mégis ragaszkodunk a heteshez: gépbővítés vagy vásárlás. Ha gépünket öt éve, vagy régebben vettük és nem helyeztünk bele kisebb vagyont érő alkatrészeket akkor az valószínű nem bírja el a windows hetest. Ha a gép bővítése mellett döntünk akkor a gép egyik, vagy másik paramétere ugyan javulni fog, de mivel mindig a leggyengébb láncszem határozza meg a teljes lánc erősségét az egész nem lesz igazi, mert mindig marad benne gyenge elem! Mindegyik alkatrészt kiszerelni (kidobni?), egy működő gépből ugye butaság. Komolyabb fejlesztési igény esetén azt a gépet hagyjuk meg annak amire való (XP-s vagy Linuxos gépnek), és winhetes, nyolcas, tízes, ... igényekre szerezzünk egy ezekhez illő gépet. 

2. Meg van a gép, a kiválasztott rendszer, de ki telepítse a gépet?
Csak olyan valaki csinálja, aki már többször sikeresen csinált ilyet, tudja hogyan kell adatot menteni, hogyan kell a háttértárat felosztani, hogyan kell a telepítés után az eszközmeghajtó programokat (drivereket) megkeresni és telepíteni. Azért, mert a szomszéd elvállalja nem biztos, hogy őt kell választani! Sokkal több a 'bátor vállalkozó', mint az igazi hozzáértő! Újratelepítés előtt fontos biztonságba helyezni számunkra fontos személyes adatainkat, dokumentumainkat, képeinket, stb. Ezeket a felhasználók sajnos nem mindig rendszerezve, azonos helyre teszik, ezeket bizony gyakran keresgélni kell adatmentéskor a gépben. Ehhez azért nem árt egy kis rutin. Fontos és hasznos, hogy gépünk háttértára meg legyen osztva legalább két területre: egyiken a rendszer a másikon a személyes anyagok. Igazán felelős és rendes gazda a rendszerterületen nem tart semmi személyes dolgot, azt a másik háttértárterületen őrzi. Vírusok előszeretettel vadásznak a C meghajtón lévő anyagokra, ezen kívül egy pillanatnyi áramszünet könnyen letörölheti a teljes C meghajtót. Tehát szelektálni, szelektálni, szelektálni: egyik területen a rendszer, másikon a személyes adat.

3. Friss telepítés, fönn a rendszer, minden szuper, hogyan tovább?
  • Ha az operációs rendszer megköveteli a rendszeres frissítéseket ám legyen, de csak a szükségeseket.
  • Gyakori hiba, hogy azonnal rakjunk fel a gépre mindent ami az előzőn rajta volt. Miért? Hogy azonnal belassuljon hasonlóra, mint korábban volt. Nem! Ha tehetjük csak azt tegyük fel ami valóban kell. Napok/hetek múlva szintén. Csak ami kell. Így a programtelepítés miatti lassulás nem azonnali, hanem egy hosszú időre elnyújtott folyamat lesz.
  • A felhasználó által telepített programokat egyik uninstall program sem képes maradéktalanul eltávolítani, ezek halmozódva lassítják a rendszert Emiatt nem megoldás, hogy ha nem kell majd leszedem. Fel se kell rakni! Kétszer is gondoljuk meg, mielőtt telepítünk valamit!
  • Vannak programok, amelyek előszeretettel telepítik be magukat automatikusan indulónak, pedig erre semmi szükség nem lenne. Le velük!
  • Egyes programok telepítésekor ha elővigyázatlanul, figyelmetlenül telepítünk előfordul, hogy számunkra szükségtelen segéd/társ programocskákat telepítünk (McAfee, Bing, stb.). Figyeljünk, csak ott hagyjuk bent a pipát amiről tudjuk mi az és tudjuk azt is, hogy nekünk szükségünk van rá!
  • Ha lehet nem telepítek programot. Minden telepítés növeli a rendszerleíró adatbázis hosszát, ezáltal lassítja a gépet. Ezt a gép indításkor beolvassa értelmezi, elemzi, kezeli, .... Sok mindent meg lehet a neten online csinálni. Csak keresni kell. Ha mindenképpen program kell, akkor elsődlegesen telepítést nem igénylő (portable) változatot használok. 2-3 másodperccel talán lassabban tölt be, de garantáltan nem lassul tőle a gépem. Csak akkor telepítek programot, ha a fönti két módszerrel nem találok megoldást.
4. Milyen programok legyenek fönn a gépen minimálisan?
Rendszer + eszközillesztő programok (diverek) + ha az internetre kimegy a gép védelmi programok a kártevők ellen.
Az internetező gép különböző veszélyeknek van kitéve ezért ezek ellen védekezni kell. Vannak vírusok, malware programok* és hackerek akik esetleg gépünkbe be szeretnének lépni. Ezek ellen vírusirtóval, malware elleni programmal és tűzfallal védekezzünk.
* - Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó. Mint ilyen, a rosszindulatú számítógépes programok összefoglaló neve. Ide tartoznak a vírusok, férgek (worm), kémprogramok (spyware), agresszív reklámprogramok (adware), a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszközök (rootkit).

5. A programot honnan szerezzek be?
Csak hivatalos forrásból. Ez nem azt jelenti, hogy menjünk boltba, hanem azt, hogy az adott programot fejlesztő cég honlapjáról. Ha például egy víruskeresőt keresünk beírjuk a nevét a keresőbe, máris ott az első találat amit kerestünk, de ugyanez a helyzet más programok esetében is. Ha nem így teszünk (hanem például mindenféle gyűjtőlapok által ajánlott linkre klikkelünk) nagyon jó eséllyel találunk sérült, fertőzött, elavult, használhatatlan programot, ami jó eséllyel kéretlen reklámalkalmazásokat is hoz magával.


Ezek csak az alapok, ezután következik a felhasználó felelőssége!
Ha eddig a fentiekből sokat megtettél már csak Te tudod elrontani. De hogyan is?

Internet.
Böngészés közben óvatlanul is összeszedünk olyan dolgokat amik böngészőnk, gépünk lassulásához vezethetnek. Előfordul, hogy figyelmetlenül valami ártatlannak látszó dologra klikkelünk és ezzel egy olyan eseményt indítunk, amit nem akartunk. Ebből adódnak a 'böngésző-teleszemetelések'. Tehát csak figyelmesen!

Program-telepítések
- Nem kell mindenből a legújabb verziós program. Főleg ha a géped nem 'mai gyerek'. A programokat az adott időszak legjobb masináin fejlesztik, nem biztos, hogy a Te pár éves géped örül majd neki. Utána olvasol mennyivel tud többet az új verzió, és csak akkor telepíted, ha olyat tud, ami neked nélkülözhetetlen! Azért nem kell a régit lecserélni, mert van újabb.
- Fórumokon, fecebook-csoportokban ajánlanak mindenféle rendszerkarbantartó 'csoda'-programot. Ha ezeket leszeded, telepíted és nem kellő hozzáértéssel teszed, akkor többet árthatsz a gépnek mint használsz. Ezen kívül ezek a programok demók, amelyek nagyon korlátozottan működnek és elég sok szemetet hoznak magukkal amikor megszerzed őket. Okos ember csak minden harmincadik-negyvenedik ilyen programot próbálja ki. A bölcs ember tudja melyik az a harmincadik-negyvenedik, amit ki szabad próbálni! :)
- Töredezettségmentesítés: szinte semmi értelme! Ezt a programot utoljára 18-20 éve volt értelme annak futtatnia, aki nap, mint nap ipari mennyiségű anyagot másolt-törölt-másolt-törölt-... számítógépen. Ipari mennyiségnyi anyagot, tehát rengeteg mindent és a gépe maximum ezres processzorral rendelkezett. Mivel a mai gépek ennél sokkal erősebbek, és nem mozgat az ember naponta nagy adatmennyiséget,  így nem okoz a gépnek gondot a kismértékben töredezett anyagok használatbavétele. A töredezettség-mentesítéssel a meghajtónkat kényszerítjük csak fölöslegesen és értelmetlenül plusz munkákra, ami miatt az így hamarabb elromlik. Ha ez a cél akkor tessék csak tessék, lehet használni!


A töredezettség-mentesítés és a rendszerkarbantartó programok futtatása csak pótcselekvés. Ha nem végezzük el rendszeresen a kártevőirtást, akkor a férgek nem távoznak a gépünkből. Ezen a tényen azzal nem javítunk, ha a rendszer programjai között hozzáértés nélkül matatunk.

__________________________________________
A kicsit hosszúra nyúlt írás végén még pár szó.
A fentiek egészével talán nem értesz egyet és ez nem baj. Ez azért van, mert ez nem a Te véleményed, hanem az enyém. Azt viszont elvitatni ugye nem lehet, hogy a fentiek szinte teljes egészében megszívlelendő jó tanácsok. :)
Szólj hozzá

windows tipp program számítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://pcalap.blog.hu/api/trackback/id/tr859169430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása