2016. aug 07.

Gépbővítés

írta: Backer PingWin
Gépbővítés

Egy idő után mindenkivel előfordul, hogy nincs megelégedve a számítógépével, bővíteni, vagy cserélni szeretné.

- Kicsi a háttértáram

Gyakran előfordul, hogy jó hangya módjára mindent összegyűjtünk, amit hasznosnak értékelünk. Sajnos háttértárunk mérete nem végtelen, ezért az összegyűjtött kincsek között időnként szelektálni kell. Nézzük át szerzeményeinket és döntsünk a sorsukról. Ha nem kell, töröljük, ha kell és nem lényeges, hogy állandóan a gépünkben foglalja a helyet akkor tegyük ki lemezre, vagy háttértárra. Ami fontos arról ugye biztonsági mentést is készítsünk több helyre! Miután szépen kitakarítottunk láthatjuk, hogy elég lesz itt a hely, csak nagyobb odafigyeléssel gyűjtögessünk. :)

- Lassú a gépem

Örök gond. Válasszuk ketté a problémát

  • Amikor frissen telepítjük a rendszert még elég gyors a gép, csak később lassul be?
    Ebben az esetben nagy mértékben mi vagyunk a hibásak, a mi figyelmetlenségünk miatt lassul be a gép. Sajnos netezés közben a gép összeszed minden szemetet, de ha elég figyelmesen és körültekintően használjuk, akkor hosszú-hosszú hónapokig szinte sebességcsökkenés nélkül tudjuk használni gépünket. Figyelmesen klikkelünk mindenre a neten, nem engedünk a lájkkérő csábításoknak, nem telepítünk csak biztos helyről származó programot és csak annyit amennyi valóban kell, rendszeresen végzünk vírus-, és malwarekeresést, időnként karbantartjuk a rendszermeghajtónkat, és azon a szabad terület méretét nem engedjük a rendszermemória duplája alá csökkenni. Röviden ennyi.  :) 
  • Már a frissen telepített gép is döcög.
    Rosszul választottuk ki az operációs rendszert, vagy rosszul telepítettük. Gyakoribb hiba, hogy sok évvel ezelőtt a legolcsóbb alkatrészekből összeállított számítógépre fel akarjuk rakni, a ma legnépszerűbb rendszert. Talán felmegy, de élvezhető használatot nem biztosít. Kérd ki valóban hozzáértő ismerős, szaki véleményét arról, hogy gépeden melyik rendszer futna legjobban. Hallgass rá, nem akar ő neked rosszat. 
HA friss telepítéskor jó a gépünk, csak később lassul be ez lesz a legolcsóbb: csak figyelmesen kell használni a gépet! :)

HA már a friss telepítéssel is lassú, vagy olyan rendszert szeretnénk használni, amit nem bír a gép, akkor fejleszteni kell.

OK, fejlesszünk, de új gép kell, vagy elég ha ezt bővítsem?
HA a boltost kérdezed, biztos azt mondja vegyél újat, mert neki az az üzlet.
HA a pénztárcádat kérdezed meg, akkor csak keveset költenél a fejlesztésre.

Az igazság odaát van, vagyis a kettő között. Ha 4 évnél régebben vetted a gépedet és nem fordítottál akkor nagy figyelmet, hogy az erősebb alkatrészeket válogasd bele, akkor jó eséllyel nem szabad, nem érdemes azt a gépet pár alkatrésszel javítani, ha a windows hetest, nyolcast, tízest szeretnéd használni. Biztos marad 1-2 lényeges régi elem benne, ami gyengíti a rendszert, hiszen minden lánc erősségét a leggyengébb láncszem erőssége határozza meg (alaplap-processzor-memória-videókártya-háttértár). Ha nem vagy biztos géped képességeiről, tulajdonságairól kérdezd meg olyan ismerősödet akinek ismered szakértelmét és megbízol tanácsában. Géped adataid szerelgetés nélkül tesztprogrammal is kiderítheted. Erre a Speccy az egyik legnépszerűbb program, amit innen tudsz ingyenesen letölteni: https://www.piriform.com/speccy  Klikk a Download-ra, letöltés után telepíted és futtatod. A program által kapott információról készítesz képernyőmentést és elküldöd annak akinek adsz a véleményére. Ha új gép mellett döntesz ezt a gépet így még a családban valaki tovább használhatja, vagy kipróbálhatja rajta például a Linuxot, ami sokak szerint jobb, mint a windows.
Ha mégis bővítés mellett döntesz legjobban a memóriára figyelj. Memóriabővítéssel tudunk legtöbbet nyerni, azzal gyorsul leglátványosabban gépünk, de ennek beszerzése nem olyan egyszerű. A memória az egyik legérzékenyebb része a gépnek. Ezt ne darabra, 'kilóra' vegyük, hanem egyrészt a már meglévőhöz illesszük, másrészt a központi egységhez is hangoljuk hozzá. Vagyis ha mi nem tudjuk hogyan kell, akkor  kérjünk meg valakit, hogy ebben segít nekünk.

 

Szólj hozzá

tipp program karbantartás számítógép

A bejegyzés trackback címe:

https://pcalap.blog.hu/api/trackback/id/tr809169664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása