2016. aug 04.

Rend a lelke mindennek

írta: Backer PingWin
Rend a lelke mindennek

A lakásban ugye mindent könnyen megtalálsz, mert a helyére teszed. Így van ez ugye a számítógéped esetében is. Ott nem? Miért?
Kezdjük azzal, hogy ha bölcs előrelátással nem csak egy lemezterület van a gépünkben, amire ugye rendszert telepítették akkor a személyes anyagainkat ugye a másikon tartjuk? Hasznos ez azért is, mert egy esetleges újratelepítéskor nem kell válogatni, keresgélni képeinket, zenéinket, dokumentumainkat, ..., hanem egyszerűen törölhető a rendszerterület és jöhet a telepítés. Hasznos a másik területen történő tárolás azért is, mert rendrakás közben véletlenül sem törlünk, helyezünk át a rendszer számára fontos állományokat, ami miatt működésképtelenné válhat rendszerünk. Végül, de nem utolsó sorban minden évben találkozok pár esettel, amikor egy pillanatnyi áramszünet teljesen használhatatlanná, elérhetetlenné tette a C: meghajtón lévő dolgokat, tehát ha csak tehetjük ne a rendszerterületen tároljuk személyes anyagainkat, mert a rendszer, ha veszik újratelepíthető, de ha képeink, írásaink ...? Ugye belegondolni is rossz. Erről jut eszembe: ami értékes, azt menteni, menteni, menteni!
Rendezgessünk, rendszerezzünk, de hogyan?
Egységes, mindenki számára üdvözítő tanács nincs, hiszen mindenki mást gyűjt, mást tart a gépén. Ha többfelé van osztva gépünk háttértára, vagy több meghajtó van a gépben már a letöltést is érdemes átirányítani egy másik meghajtóra. Az így letöltött hely a ‘purgatórium’, a tisztítótűz, ahol nem sokáig érdemes tartani a dolgokat, mert könnyen káoszt lesz belőle. Érdemes letöltés után azonnal dönteni sorsáról: ha nem kell, vagy csak megtekintésre, meghallgatásra szereztük be mielőbb töröljük, ha maradandóra kell akkor adjunk neki egy számunkra értelmes, beszédes nevet és helyezzük át innen oda, ahova az való. Készítsünk mappákat ~ jobb klikk a saját gépben ~ mappa létrehozása (foto, zene, film, doku, ...), szükség szerint azokba almappákat, mert annál könnyebben találunk meg később valamit, minél rendezettebb, minél szervezettebb a nyilvántartásunk. Ennek módszerét, technikáját meg kell tanulnunk. Áthelyezéshez jobb egérklikk például a letöltésekben arra amit áthelyeznénk, ott a kivágást választjuk, elnavigálunk abba a mappába ahova tennénk, ott szintén jobb klikk és beillesztés. Ami nem kell arra jobb klikk, és törlés. Egyszerre többet is kijelölhetünk: ha a Ctrl gombot nyomva tartjuk ‘cikk-cakkban’ jelölhetünk, ha a Shift-et akkor területet. Csoportos kijelölés befejezése után elengedhetjük a segédbillentyűt és ezután klikkelünk egyik kijelöltre jobb gombbal és ezután adjuk ki a kivágási, vagy törlési parancsot.
Gyakorolni, gyakorolni, ... és menni fog.
Ha keletkezéskor azonnal helyére teszed a dolgokat sokkal egyszerűbben megtalálod később.
Szólj hozzá

karbantartás