2016. aug 04.

Csomagolás, tömörítés

írta: Backer PingWin
Csomagolás, tömörítés

Családi, baráti találkozó képeit jó lenne megosztani ismerőseimmel, de hogyan? Sok nagyméretű kép készült, ezeket egyenként 'ímélbe' belerakosgatni nagyon macerás lenne. De jó is lenne, ha be lehetne csomagolni egybe az egészet és egyben el lehetne küldeni. 

Lehet!

Erre a munkára legtöbben az WinRar nevű programot használják, ami ide klikkelve letölthető. 32 vagy 64 bites, amilyen rendszer van a gépeden (ha nem tudod melyik, akkor a 32 bites jó lesz). Letöltöd, telepíted és üzemkész.

Legjobb, ha egy mappában vannak a küldendő anyagok, a példánk szerint a képek. Saját gépben megkeresed, jobb, gombbal ráklikkelsz, és ő fel is ajánlja, hogy a mappa nevével megegyező .rar állományba becsomagolja az egészet. Ezt választod, és miután végzett találsz itt egy fájlt.

Ezt kell elküldeni ismerősödnek, de ne közönséges levélmellékletként, hanem mamutmail.com -on, toldacuccot.hu -n, vagy ami még ezeknél is jobbnak tűnik az osztott.com oldalon.
Az osztott.com egy fájlmegosztó honlap, ahová bárki könnyedén feltölthet tartalmakat, amiket aztán megoszthat az ismerőseivel vagy akár saját magával is (például, ha külön számítógépet használ otthon és a munkahelyén). Ezzel az egyszerű fájlmegosztással kiváltható a pendrájv használata vagy a körülményes e-mail mellékletként történő fájlküldés. Új fiók - Új fiók létrehozása - klikk a linkre - Tallózás - Megnyitás - Feltöltés ..... a kapott linket megjegyezzük, megosztjuk akivel akarjuk. Annyi új fiókot nyitsz, ahány fajta anyagod van. A partneroldalon is hozzá tudnak tenni, tehát csoportmunkára is alkalmas. Regisztrációt, személyes adatot nem kér, korlátlan, ingyenes.
Létezik ennél egyszerűbb megoldás?

A fogadó félnek is rendelkeznie kell a WinRar programmal a csomag kibontásához, mert a kapott anyag így még nem használható, azt előbb ki kell csomagolni. Miután ő letöltötte a csomagot a gépére ráklikkel, majd a Kibontás ide gombra és megmutatja hova szeretné, ha a program kicsomagolná az anyagot. Ennyi az egész.

~~~~~~~~~~~~~~


Csomagolás, tömörítés
Végül, de nem utolsó sorban arról is essék pár szó, miért ez a jegyzet címe.

Tömör gyönyör, avagy a tömörítés lélektana.
Azért találták ki ezt a megoldást, hogy az anyagok biztonsági mentésének tárolása kisebb helyet foglaljon el, az interneten küldendő anyagok gyorsabban megérkezzenek a célállomásra. A tömörítés lényege ugyanaz, mint például amit az üres PET-palackok, vagy az autóroncsok zsugorításánál alkalmaznak: kiszorítják a levegőt. Ott térfogatcsökkenést érnek el, itt méretcsökkenést. A számítógépes állományok sok űrt, szabad területet tartalmazhatnak, és ha ezeket megfelelő módszerrel eltávolítják jelentős méretcsökkenés érhető el sok esetben.


Habár tömörítés a hivatalos megfogalmazás gyakorlatilag megkülönböztethetünk két féle módszert.
  • Csomagolásról olyan esetben beszélhetünk amikor az állományok már olyan speciálisan helytakarékos tömörségűek, hogy ezzel a módszerrel igazán nem sokkal lesznek kisebbek, de legalább nem különálló állományokat kell kezelni, hanem egy tömörítettet. Ebbe a csoportba tartozik az AVI (film), MP3 (hang) és a JPG (kép) formátum.
  • Tömörítés abban az esetben történik, amikor nemcsak egyben lesz, hanem jelentősen kisebb méretű is lesz az állomány. Bizonyos típusú fájloknál tízszeres, sőt ennél jóval nagyobb tömörítési arány is elérhető. Ilyenek például a DOC és TXT (szöveg), XLS (táblázat) DBF (adatállomány) fájlok, mert ezekben sok az 'űr*', sok a szóköz.
 
* - A szóköz-billentyű angol neve space, a szó szabad fordítása: térköz, űr.
Szólj hozzá

program átalakítás adatmentés