2016. aug 01.

Szerelgetünk, szerelgetünk, ...

írta: Backer PingWin
Szerelgetünk, szerelgetünk, ...

Addig nincs baj, míg LEGO elemekkel tesszük ezt, a hiba akkor kezdődik, amikor műszaki eszközökhöz nyúlunk. Főleg a fiúkra jellemző, hogy minden szerelgetés érdekli őket, mindent kipróbálnak. Addig nincs is gond, amíg saját gépükön teszik ezt, mert ha valamit elrontanak az ő pénztárcájuk bánja. A probléma az, ha hozzáértés nélkül más gépét szerelgetik. Ennél is nagyobb baj viszont, ha anélkül, hogy a másik műszaki érzékét, ismereteit ismernék biztatják, hogy szerelgessenek, belső takarítást végezzen mindenki önállóan.
Egy gép belső karbantartása egyszerű? Nem! Nem csak a por megfelelő módon történő eltávolításáról van itt szó, hanem a szükséges felületek kenéséről is. Lehet, hogy pár embernek sikerül, de a többség inkább ne vágjon bele! Nem tudja mit, hogyan kell csinálni! ‘Ugyan már, nem kell két diploma az ilyen munka elvégzéséhez!’ Ezt mondják páran és igazuk is van. Két diploma nem kell, csak egy igazi, valóságos hozzáértés! Ki gondolná például, hogy a poreltávolításra a háztartásban megtalálható műanyagsörtés ecsetet nem szabad használni. Amíg nem történik katasztrófa ezt csak elviccelik sokan, de egy elektrosztatikus feltöltődésből származó szikra értékes alkatrészek halálát okozhatja. A poreltávolítás házi eszközeként használható porszívó nem jó megoldás, mert az lekapkodhat apró alkatrészeket (jumperokat) az alaplapról, ezenkívül hozzáérhetünk a szívócsővel olyan alkatrészhez, ami ettől elromolhat. Egyes eszközök megközelítése is veszélyes az előbb említett elektrosztatikus feltöltődés miatt. Vannak ugyan a levegő fújására alkalmas porszívók, de a fújóerő sem megfelelő, emellett nem lehet elég célzottan sem használni. Speciális sűrített-levegőt vehetünk ugyan, de ennek áráért meg már megcsinálják szervizben szakszerűen.
A por eltávolítás a lényegtelenebbik része a munkának. A hőelvezetésben sokkal lényegesebb a processzor és a hűtőborda közötti legjobb hőátadó képesség biztosítása, másrészt a ventilátorok csendes, de hatékony működése. Ezekre a helyekre jobb, ha szakember helyezi el a megfelelő kenőanyagot. Kedves segíteni szándékozó! Kérlek nem biztass senkit arra, hogy csinálja saját maga az ilyen munkát! Ha az illető látta, hogyan kell, ő érzi meg tudja csinálni akkor úgyis megcsinálja.
Ha nem érzi alkalmasnak magát ne hitesd el vele, hogy képes rá! Kedves segítségkérők! Legyetek tisztába saját képességeitekkel. Számoljátok ki, mennyivel olcsóbb egy szakszerű karbantartás, mint egy bizonytalan kimenetelű házi buherálás utáni hibából eredő esetleges gépjavítás. Ha szétszeded, csinálsz valamit és összeszerelés után működik. Kaphatsz ezzel sikerélményt, de lehet, hogy töredékét sem végezted el a szükséges karbantartási munkának, fél évente viszont megérdemelne a géped egy belső takarítást. Nem ellenetekre, hanem pénztárcátok megóvása érdekében írtam le a fentieket.
Szólj hozzá

karbantartás