2016. aug 01.

Ami kényelmes nem mindig praktikus

írta: Backer PingWin
Ami kényelmes nem mindig praktikus

Kényelmes lehet nagy merevlemezünket egyben hagyni, a rendszerterületet nagyra méretezni, mert

- Sosem fogy ki ‘alólunk a talaj’, mindig lesz kényelmesen hely személyes anyagainknak, a rendszernek, a frissítéseknek, a lapozófájlnak, - nem gond az sem, ha a gépet újra kell telepíteni, mert (egy arra alkalmas LIVE programmal) csak letöröljük a lemezről azokat a mappákat, amiket a telepítéskor a windows létrehozott, letöröljük a lemez főkönyvtárát, így a lemez ‘visszaminősül’ egyszerű adatlemezzé, és már mehet is rá a telepítés.
Nem mindig praktikusak a fenti eszmefuttatások.

- Sajnos minden évben találkozok ismerőseim között olyannal, akiknek gépének rendszerterületét (a C: meghajtót) egy századmásodpercnyi áramszünet semmissé tette, mintha soha nem lett volna rajta semmi, egy partíció nélküli területet találok a helyén. Aki személyes dolgokat tartott* itt megjárta, mert szinte lehetetlen bármelyik visszaállító programmal innen visszanyerni adatokat. Talán az adatmentésre szakosodott Kürt Zrt. tudna segíteni, de mivel ők százezres, de talán inkább milliós nagyságrendű díjazásért dolgoznak, így a velük való kapcsolatfelvétel el szokott maradni elmarad. Ilyen esetben tehát repül rendszerünk, és vele repülhetnek értékes anyagaink. Hasznosabb tehát nem a rendszerterületen, hanem másik területen, helyen tárolni személyes adatainkat, képeinket, filmeket, zenéket, stb.

- Egyszerű megoldásnak látszik hozzáértők számára a windowsos összetevők eltávolítása után egy partíciótörlés nélküli újratelepítés, de nekem ezzel is vannak aggályaim. Nem vagyok a töredezettség-mentesítésnek híve, de azért legalább a rendszernek jót tenne, ha az ő állományai szépen rendezetten lennének a lemezen. Gyorsabb lenne a gép. A másik szempont, hogy a merevlemeznek egy felüdülés, ha néha a lemezt partíciófrissítéssel felújítjuk.

_________
* - Adatmentés, adatmentés, adatmentés! Ezért nem érdemes és nem szabad azon a területen személyes anyagokat tárolni, ahol a rendszer van, ha az csak egy példányban van meg. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek fontosságát. Nincs biztonságban viszont az sem, ami gépünkben van meg egy példányban van meg, de szinte semmit nem ér az az adatmentés sem, ami gépünkben másik, partíción, másik merevlemezen, esetleg gépünkhöz állandóan csatlakoztatott, vele kapcsolatban lévő pendrájvon, külső házas merevlemezen van. Egy áramingadozás, egy villám, egy apró műszaki probléma csúnya károkat tud okozni! Adatokat többféle, több típusú eszközre érdemes rendszeresen menteni (külső merevlemez, pendrájv, DVD lemez, felhő).
Szólj hozzá

biztonság adatmentés