2016. júl 31.

Tévhitek az internetsebességgel kapcsolatban

írta: Backer PingWin
Tévhitek az internetsebességgel kapcsolatban

Annál jobb, minél nagyobb?

Nem biztos, hogy kell nekünk a gyorsabb internet,
főleg ha a növelés még pénzbe is kerül. 

Az internetsebesség legfontosabb mérőszáma a letöltési sebesség. Ez határozza meg, hogy milyen sebességgel képes egy adott honlapot betölteni, milyen sebességgel tud letölteni anyagokat az internetről. Az ezredfordulón a honlapok nézegetéséhez, levelek olvasgatásához elegendő volt 1 (egy) Mbit/sec sebesség. Azóta egyre több 'izgő-mozgó' erőforrás-igényes dolog került a honlapokra, ezért hasznos, ha erre a célra van legalább 3 Mbit/sec sebességünk. Aki filmeket, videókat néz a neten 5 megabites sebesség kell stabilan minimum. Böngészéshez ennyi elég. Ha kicsit gyorsabb az nem baj, de ennél sokkal nagyobb sebességre csak azoknak van szükségük, akik ipari mennyiségű anyagot töltenek le az internetről. 5 Mbit/sec sebességnél fél óra alatt letölthető egy CD-nyi (700 MB) adat, tízszer ekkora sebességnél tized ennyi idő alatt. Mindez persze a háttérben, ettől még használhatjuk a gépet. HA a szolgáltatónk ingyen ad plusz méretet fogadjuk el, de ha van más a szükségléteink megfelelő előfizetésünk, akkor a sebességnövelésért NE fizessünk.

 

Van elég gyors net-előfizetésem, mégis csak cammog a gép böngészés közben.
Ez miért van?

  • Az egy dolog, hogy mi szerepel a szerződésemben, az egy másik dolog, hogy milyen sebességet ad valójában a szolgáltatóm. Ennek mérésére sokan az interneten online elérhető sebesség-mérőket használják, de én ezekben nem nagyon hiszek. Egyik hibájuk, hogy egy kiragadott pillanat sebességét mérik, másrészt nem vagyok meggyőződve, hogy reális értéket adnak, hiszen érdekcsoportok uralkodnak az internetpiacon, és van az a pénz amiért egy sebességet így, vagy úgy mérjenek. Jobban szeretem a független programot erre, amelyik munka közben a tényleges, valóságos, folyamatosan a pillanatnyi sebességet mutatja nekem. Korábban a DUmeter-t használtam, de az fizetős, viszont a NetMeter ingyenes és jó szívvel ajánlom. Innen letölthető. Ezzel mérve láthatjuk, jön-e az a sebesség amit kifizetünk, illetve az adott ténykedéshez szükséges. Ha internetkapcsolatunk sebességgel, szakadozásával problémáink vannak szolgáltatónkat zaklassuk!

  • Ha a letöltési sebesség rendben más probléma lesz. Első és olcsóbb módszer amit ajánlhatok a takarítás. Szabadítsuk meg gépünket a kártevőktől, és fellélegezve reméljük jobban működik majd.

  • Ha ez sem segít akkor a gépet kellene egy kicsit fejleszteni, mert miközben a különböző honlapok megjelenítéshez egyre több erőforrás szükségeltetik a letöltési sebességed hiába van meg, hiába kártevőmentés a géped sajnos gyenge. Nem a gép gyengült, hanem az alkalmazások erősödtek és így emiatt bír velük nehezebben megbirkózni velük géped, amit ugye egy jó ideje nem fejlesztett senki. A memóriabővítés csodákra képes, de ha megbízható szervizesünk jó szívvel ajánlja (és a költségvetésbe belefér akkor) akár processzort is cserélhetünk. Természetesen csak az ésszerűség határain belül. Én a memóriabővítést is szervizben csinálnám. Elég érzékeny alkatrész ez ahhoz, hogy látszólag jó paraméterekkel rendelkező modult ne fogadjon be alaplapunk, ezért egyszerűbb és praktikusabb szervizben memóriát bővíteni. Beleteszik, beolvassa, kezeli, fizetünk. Így a legegyszerűbb, ez a legjobb sorrend!
Szólj hozzá

internet