2016. júl 31.

TETRIS, Oroszországból szeretettel.

írta: Backer PingWin
TETRIS, Oroszországból szeretettel.

Tudtad, hogy a TETRIS játékot az oroszok találták ki?

1985-ben egy tudományos kutatás melléktermékeként készült el a játék, amiben építkezni kellett. A többi játéktól eltérően nem lövöldözni, vért ontani, küzdeni, pusztítani, rombolni,  hanem építkezni.  A játék érdekessége, hogy a hibátlan sorok eltűnnek, és mindig a hibás sorokat látjuk, a hibás lyukak betömésére kell koncentrálnunk, ahelyett, hogy örülhetnénk az elkészített soroknak. Mégis 'megfertőzte' a egész világot a játék.


Én '87-'88 körül találkoztam vele először és nagyon megszerettem.
Akkor még így nézett ki (igaz akkor még egyszínű monitoron kicsit 'szürkébben'). Nagyon le tudta, és ma is le tudja bilincselni az embert az egyszerűségével, és ennek ellenére a sokszínű lehetőséggel, amit a játék magában rejt. Ma is szívesen veszem elő időnként nosztalgiából. Nem csoda hogy annyira elterjedt a világon mindenféle eszközön.

 

A játék kitalálója az orosz Alekszej Leonyidovics Pazsitnov (oroszul: Алексей Леонидович Пажитнов), a játék a görög tetra (négy) szóból kapta nevét, mert a játékelemek 4 egységből állnak. Érdekes (- illetve a szocialista táborban megszokott -) dolog, hogy a fejlesztő tíz évig semmit nem profitált a játékból, később is csak elenyésző összeget kapott érte.

 

A TETRIS után pár évvel később kiadták háromdimenziós változatát, amelyet ezen a kis videón nézhettek meg (figyelem, öveket bekacsolni, mert ez még a DOS-os nyolcvanas évek vége :) ): https://www.youtube.com/watch?v=ZpeSH6pbio4

 

Játékfejlesztő 'hősünk' a tudományos kutatást feladva a kilencvenes évek elején családostul kitelepült Amerikába, és saját játékvállalkozást alapított. Ez nem jött be igazán neki, 1996-ban a Microsofthoz került, ahol játékcsoportot vezet.
Egyik munkája kedvenc játékom már több, mint tíz éve, íme egy kis bemutató róla: https://www.youtube.com/watch?v=8CxZEYhR4Dg

 

Miután 'kijátszottuk magunkat' akit érdekel megnézheti a TETRIS keletkezésének és értékesítésének kalandos folyamatát.

Tetris - Oroszországból, szeretettel (teljes film)

https://www.youtube.com/watch?v=WaxxjOJOkaM

Szólj hozzá

játék