2016. júl 31.

A kártevőirtókról

írta: Backer PingWin
A kártevőirtókról

Többször hallottam már, hogy valaki vírusirtást végzett, de kiderült, hogy csak egy rendszer-optimalizáló programot futtatott. Sajnos sokan nem tudják mi az a kártevőirtás, mik a kártevők. Nézzük ezeket és a védekezést ellenük. Leírom a leggyakoribb kártevőket, mindegyiknél leírom, hogy nálam melyik a favorit. Ez persze nem szentírás, csak egy ötlet. Ki kell próbálni többet és mindenki azt használja ami neki bejön.

  • Vírusirtás
A vírusirtó az egyedüli specialista, a többi kártevőirtó nem csak egy dolgot csinál. Legyen egy, de csak egy a gépünkön és használjuk rendszeresen. A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. Én éveken keresztül az Avast ingyenes víruskeresőt használtam. Nekem bevált.

  • Malwareirtás
A Malwarebytes alapból több mindent keres, mert ugye a malware egy gyűjtőszó. A malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó. Mint ilyen, a rosszindulatú számítógépes programok összefoglaló neve. Ide tartoznak a vírusok, férgek (worm), kémprogramok (spyware), agresszív reklámprogramok (adware), a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszközök (rootkit).

  • Böngészőtakarítás
Szerintem az AdwCleaner az a program, amelyik a leghatékonyabb böngészőtakarításhoz, de a rendszerben is elvégez egy tisztogatást és az automatikusan induló, kiirthatatlannak tűnő programokat is kigyomlálja. Az AdwCleaner képes olyan kiegészítőket is eltávolítani ami más módszerrel szinte lehetetlen volna. A program leginkább ezek ellen hatásos: adware (hirdetéseket szoftverek), PUP / LPI (potenciálisan nem kívánt programok), böngészőbe beépült  eszköztárak, Hijacker (böngésző-eltérítő)

  • Kémprogramok ellen
A SpyHunter neve alapján kémprogramok ellen lenne, de váltságdíj-alapú (ransomware) parazitákkal, reklámprogramokkal, böngésző-eltérítőkkel és hasonló fenyegetésekkel szemben is jó megoldás.


Mindegyik hasznos és mindegyik fontos. Az első kettőt állandó védelemre javaslom, a másik kettőt szükség esetén javasolt használni. Az AdwCleaner és a SpyHunter (ha az portable, tehát telepítést nem igénylő program) azért is szimpatikus, mert ezek nem telepítendők, ezért nem fogják le gépünket. Víruskeresőből tudunk ingyeneset választani, a Malwarebytesből is. Az AdwCleaner ingyenes, ha szükségünk van rá mindig menjünk el a fejlesztő lapjára a legfrissebb verzióért, és ne egy valamikor régen letöltött verziót használjunk. Sajnos a SpyHunter próbaverziója csak megtalálja a kártevőket, de nem írtja ki. Szükség esetén keresni kell portable verziót, talán az elvégzi a szükséges takarítást.
Szólj hozzá

biztonság