2016. aug 10.

Mit tegyen, és mit ne tegyen az átlagfelhasználó

írta: Backer PingWin
Mit tegyen, és mit ne tegyen az átlagfelhasználó

Mit tegyen az átlagfelhasználó?
• Tanulja meg a számítógépét alapfokon használni.
• Tanulja meg hogyan és mikor kell szabályosan elvégezni a kártevőirtást.
• Tanulja meg a programok telepítését és szabályos eltávolítását.
• Telepítés előtt tudjon keresni megoldást a neten telepítést nem igénylő megoldásokra
(varázsszavak: online, portable), mert akkor fölöslegesen nem terheli a programmal a gépét.
• Tanulja meg a biztonságos internetezés szabályait.
• Hozzáértővel takaríttassa ki gépe belsejét, félévente-évente.
• Gyakran végezzen biztonsági mentést több helyre, egy mentés nem mentés.
• Végezzen időnként (legalább 4-5 havonta) lemezkarbantartást (Saját gép, jobb klikk a Tulajdonságokra és ott Lemezkarbantartás).
Mit NE tegyen az átlagfelhasználó?
Ne csináljon rendszertakarítást, karbantartást, optimalizálást ha nem ért hozzá! Ezek azok a programok, amelyeknek a nevében ott van a system, vagy az optimiser angol szó. Az ilyen programok másik nagy problémája, hogy ingyenesek. Ez még önmagában nem lenne baj, csak mint ilyenek, a csoda tudja mit tartalmaznak, nem biztos, hogy csak azt csinálják gépünkben a háttérben, amit mi hiszünk vagy szeretnénk!
• Programot ne töltsön le csak és kizárólag a gyártó, fejlesztő honlapjáról, mert így a legfrissebb, kártevőktől és kéretlen, rárakódó ‘kullancsprogramoktól’ mentes programot találja meg.
• Lehetőleg ne tároljon személyes anyagokat a rendszerterületen.
NE használjon driver keresésére segédprogramot! Keresse meg a gyártó honlapján a szükségeset. Ha ért a programkereséshez kérjen meg valakit. Inkább, mint bizonytalan eredetű, funkciójú keresőprogramot telepítsen gépére.
Ne higgye, hogy a számítógép szerelése gyerekjáték, és ő is meg tudja oldani!
Fórumokon, közösségi oldalakon, baráti körben ajánlanak az embernek ezt is azt is. Ugyanarra a feladatra hallani lehet több tíz alkalmazást: kinél ez vált be, kinél az. A baj csak az, hogy kellő hozzáértés és gyakorlat nélkül nem biztos, hogy a jót választjuk. A feltelepített programok sajnos lényegesen lassítják gépünket, tehát csak óvatosan ezekkel. Lassú a gép. Örök probléma. Ilyen esetben tapasztalatom szerint többet ártunk neki, ha a rendszer birizgáljuk, optimalizáljuk, takarítjuk! Sokkal jobb lenne, ha azt a takarítást csinálnánk, amit valóban el kell végezni: kártevőirtás, böngészőtakarítás, ha szükséges és a gép belső takaríttatása, a hőelvezetés optimalizálása.
Összességében: mindenki józanul mérje fel tudását, képességeit (gépszerelés esetében kézügyességét is) és a rendszerbe, az eszközkezelőbe, a gépbe csak olyan mélységig nyúljon bele, amíg érti, és tudja is mit csinál!
Annak érdekében, hogy ne kelljen mindig más segítségét kérni, ne akadjunk el a legkisebb problémán is azt kell tenni, amit már Lenin is megmondott: учиться, учиться, учиться (tanulni, tanulni, tanulni)! Tanulni sosem késő!
Szólj hozzá

számítógép