2016. aug 04.

Adatmentés

írta: Backer PingWin
Adatmentés

Könyvelő ismerősöm kérdezte egyszer, hogy milyen gyakran mentse adatait.

Ha nagyon nagy munka lenne az előző mentés óta könyvelt anyagot újra lerögzíteni.

A legtöbb esetben viszont nem erről van szó, hanem inkább dokumentumokról és sok-sok pótolhatatlan személyes fotóról.

Ami csak a számítógépben van, az olyan, mintha nem is lenne, mert egy apró műszaki probléma okozhat olyan hibát, hogy a háttértárolón lévő összes anyagnak búcsút mondhatunk. Ez leggyakrabban minden előjel nélkül következik be, tehát még esélyünk sincs gyors adatmentésre.

OK, akkor mentsünk. Kitesszük pendrájvra. Egy mentés nem mentés! Azon kívül, hogy a  pendrájv se egy életbiztosítás elég drága is. Nézzük mi marad még nekünk lehetőségnek: külső háttértár, DVD lemez, felhő-háttértár. Minél fontosabb nekünk valami annál több helyre, annál többféle adattárolóra mentsük el. A felhő ugyan nem elsődleges megbízhatósági szintű, de ingyenes, hatalmas méretű és plusz lehetőségnek remek lehet. Természetesen csak olyan anyagokat töltünk fel oda ami nem lehet kompromittálható számunkra, hanem semleges dolgokat.

Az osztott.com megosztó tárhely is érdekes és hasznos.

Pár évvel ezelőtt a huszadik században fotóinkat papíron tároltuk. Ma már kicsit megmosolyogtató ez az 'elavult' módszer. Valóban megmosolyogtató?

Akkor volt egy foto-negatív és volt legalább egy papírkép. Ha a papírnak baja lett a negatívról csinálhattunk másik képet. Akármennyit.

Most mi a helyzet azokkal a képekkel amik csak a háttértáradon vannak meg? Ha azok elvesznek akkor hogyan, és miből pótolod? Itt a hétvége, ráérsz, tessék biztonsági mentést készíteni a fontos dolgokról.
Mentés indul most!

Évente 2-3 olyan emberrel találkozok, akik utólag már bánják, hogy nem gondolkodtak előre, és nem mentették a számukra fontos dolgokat rendszeresen. Pedig én szóltam! Nekik is akkor előre, és Nektek is most!

Az alternatívákat felsoroltam Neked más dolgod már nincs, csak: menteni, menteni, menteni!
Ha nincs pénzed tárolóeszközre akkor ments felhőbe. Már az is több, mint a semmi!

 

Szólj hozzá

adatmentés