2016. aug 01.

A felhő, mint tárhely

írta: Backer PingWin
A felhő, mint tárhely

"Fellőnek valamit a felhőbe." Pár évvel ezelőtt ez még teljesen mást jelentett, ma már a számítástechnikában is használatos ez a kifejezés. Akkor viharelhárítás miatt rakétát lőttek fel, ma adatokat. Nézzük mire is lehet ez jó bármelyikünknek?

Gyakran felmerülhet a gondolat, hogy de jó is lenne egyszerűen megosztani fotókat, videókat, hanganyagokat barátaimmal, ismerőseimmel. Jó lenne, ha lenne egy hely a neten ahol biztonságosan tárolhatnám anyagaimat, amiket bármikor elérhetek, ha internetközelben vagyok. Van erre is megoldás. Ezt felhő tárhelyeknek, felhőalkalmazásoknak nevezik. Egyszerű regisztrálással 'házi használatnyi mennyiségű adat tárolására' ingyenesen hozzájuthatunk ilyen tárhelyekhez, de akinek ez kevés némi 'pénzmag' lefizetése után nagyobb tárat is kaphat.

Nézzünk ezek közül -a teljesség igénye nélkül- néhányat:


Dropbox - 2 GigaByte
- https://www.dropbox.com

Ingyenesen viszonylag kis tárhelyet ad, de ha ismerőseidnek ajánlod, és a Te ajánló-linkeddel regisztrálnak, akkor nő a tárhelyed.
Kicsi ez a tárméret, de miért is ajánlom? Erről a helyről feltöltés után azonnal meg tudod osztani fotóidat, fotóalbumaidat, apróbb videóidat megtekintésre, letöltésre.


SoundCloud - ~ 2 óra hanganyag számára
- https://soundcloud.com

Erről a helyről feltöltés után azonnal meg tudod osztani hanganyagaidat ismerőseiddel. Nem kell videóba alakítgatni, nem kell youtube-ra feltenni, csak ide hangként.

az ezután következő helyek tudtommal csak le és feltöltésre alkalmasak, de jóval nagyobb tárhelyet adnak ingyenesen:

iCloud - 5 GigaByte - https://www.icloud.com/

Google Drive - 15 GigaByte
- https://www.google.com/drive/

Mega - 50 GigaByte - https://mega.co.nz

Shared - 100 GigaByte - http://shared.com/

Flickr - 1 TerraByte (fotók számára) - https://www.flickr.com/

OneDrive - 1 TerraByte (diákigazolványra, pedagógusoknak) - http://itcafe.hu/hir/akar_diak_akar_tanar_az_office_onnek_is_jar.html
_________________________________________

A teendő csupán annyi, hogy regisztrálunk, feltöltjük az anyagot, és gondosan eltároljuk a honlap címét és belépési adatainkat. Ezután amikor neközelbe kerülünk felmegyünk az adott honlapra, beírjuk az azonosítókat és már ugyanúgy ugyanazokat az anyagokat megtalálhatjuk, amiket korábban feltöltöttünk. Törölni, átnevezni és mappákon belül áthelyezni csak a feltöltőnek van joga. A dropboxban 'nézelődő' csak nézegetheti és/vagy letöltheti a képeket, videókat, törölni nem tudja.

Adatküldés - Ezek a tárhelyek alkalmasak például arra is, hogy családi/baráti találkozók fotóit egybe betömörítve feltöltöd oda, és letöltési linket adsz ismerőseidnek hozzá. Ők egy gombnyomással letöltik, és már az ő gépükön is megtalálható az anyag, amit csak ki kell csomagolniuk. Bizonyos méret és darabszám fölött nem küldünk képet e-mail mellékletként.

Adatmentés - Fontos anyagainkról annak mértékében -annyi helyre- készítsünk biztonsági másolatot, amennyire az számunkra fontos. Azon kívül, hogy a gépünkben meg van használjuk a pendrájvot, külső háttértárat és a DVD lemezre történő írást biztonsági mentésekre.Biztonsági adatmentésre egy újabb plusz-lehetőség a felhőalkalmazás. A felsoroltak egyike se egyedüli, bombabiztos megoldás, de bölcs ember több helyen, több típusú adathordozón őrzi értékeit. Egyszerre minden nem mehet tönkre. :)

Sok sikert a felhőhöz és menteni, menteni, menteni!




Szólj hozzá

adatmentés fáljmegosztás