2016. júl 31.

A kártevőirtásról, karbantartásról

írta: Backer PingWin
A kártevőirtásról, karbantartásról

Az embereket kellőképpen sikerült már megijeszteni, hogy rengeteg kártevő tönkreteszi a gépüket, ezért minden védelmi programot feltöltenek a gépükre, amit bárhol ajánlanak nekik.
Ezzel éppen az ellenkezőjét érik el, mint reméltek: a sok védelmi cucctól mérhetetlenül belassul a gépük.
Mivel a sok ingyenes program valóban sokat fog a gépeken ezért végső mentségként vásárolnak valami fizetős alkalmazást, ami úgy ahogy rendbe teszi a gépüket. Mindez elkerülhető lett volna, ha már az elején ésszerűen gondolkodnak, nem telepítik fel a sok vackot.
Nézzük mi is történik egy ilyen rendszerkarbantartó futtatásakor?
Ez bizony kiírja, hogy talált jó néhány eltávolítani való dolgot.
Mert az a dolga, hogy ráhozza a frászt a kedves felhasználóra, hiszen azért telepítették fel, hogy találjon. Gyakran csak úgy csinál, mint aki eltávolítana valamit, e munka után pedig a felhasználó elhiszi, hogy mennyivel jobb lett neki. Mert el akarja hinni. Egy idő után azonban rájön, hogy mégsem jó, ezért vesz egy fizetős alkalmazást, ami legalább ezeknek az ingyenes programoknak a szemetét legtöbbször eltávolítja, és valóban kicsivel talán jobb lesz a gépnek. Hurrá! Mondjuk mindezt megelőzhettük volna ha az egész takarító-mámiánkba nem kezdünk bele, viszont aki el szeretett volna adni nekik egy takarítóprogramot elérte a célját. ;)
Egy átlagfelhasználó semmi olyan dolgot nem őriz a gépén ami miatt komoly hackereknek megérné oda betörni. Emiatt olyan extra védelem nem szükséges, mintha bank, vagy NASA központi szervere lenne gépükön. Egyesek képesek számítógéphasználatuk jelentős részét takarítgatással tölteni, holott elég lenne erre havi pár óra. No meg egy kis odafigyelés.
Mit tegyünk hát?
Aki normálisan szeretné használni gépét nem pedig a mindenki által reklámozott minden rendszerbuherátorokat futtatgatni!

Szerintem bőven elég, ha ezt megteszi a védelem érdekében:
1. Víruskeresés és irtás havonta, vagy ha bajt érez csökkentett módú gépindítással, internetkapcsolat nélkül.
2. Malwarekeresés és irtás havonta, vagy ha bajt érez csökkentett módú gépindítással, internetkapcsolat nélkül.
3. Böngészőtakarítás, ha szükséges, mert teleszemetelődött a böngésződ például az AdwCleanerrel.
4. Lemezkarbantartás 4-5 havonta (Saját gép - C: meghajtóra jobb klikk - Tulajdonságok - Lemezkarbantartás ...)

Ezen kívül óvatosan klikkelgetünk az interneten, nem telepítgetünk fölösleges dolgokat a gépre. Félévente-évente belülről kitakaríttatjuk gépünket. Ennyi! :)
Szólj hozzá

biztonság